НОВИНИ

Коментари след срещата Путин-Ердоган

Ден след преговорите на президентите на Русия и Турция, с които бе отбелязано размразяване на отношенията, експертите обсъждат значението на тези преговори за България.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:21, 10.08.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Какво означава за България сближаването на двамата големи черноморски съседи Русия и Турция? Весела Чернева от Европейския съвет по външни отношения е на мнение, че е много важно Турция да продължи да бъде партньор и член на НАТО, независимо от интересите си в Русия.

Весела Чернева, Европейски съвет по външни отношения
"За България тази среща разбира се е важна, защото едно прекалено руско-турско сближаване в никакъв случай няма да е обърнато , по-скоро е обърнато срещу Европа, отколкото обратното. В този смисъл това е нормално да притеснява България. Предполагам, че и другите страни в региона по подобен начин следят тази среща."

Според Любомир Кучюков, директор на Института за икономика и международни отношения, на преговорите в Петербург е станало ясно, че към момента Русия разглежда реализацията на газопровода "Турски поток" като ключово.

Любомир Кучюков, Институт за икономика и международни отношения
От там нататък дали възобновеният интерес на България към Южен поток, който беше демонстриран в последно време, ще получи руска подкрепа или не, ще зависи от това доколко този проект ще успее да влезе в нормите и рамките на Европейския съюз и европейското законодателство

И двамата експерти са единодушни, че срещата Путин-Ердоган освен икономически има и сериозни геополитически измерения.

Весела Чернева, Европейски съвет по външни отношения
Всъщност тази среща беше важна, за да покаже, че и Ердоган, и Путин в крайна сметка могат да се успокоят един друг, че изолацията от останалия свят, не е толкова тревожна и трагична за тях .
Любомир Кючуков,Институт за икономика и международни отношения
От въпроса за Сирия зависи дали ще има стратегически измерения на сътрудничеството или просто ще се върне там, където беше.
;

Всъщност въпросът за Сирия, който на практика скара Русия и Турция, така и публично не беше осветлен след преговорите. Но и руски анализатори смятат, че още е рано да се говори за стратегическо партньорство между Москва и Анкара по няколко причини, сред които и заради разногласията по Сирия и по конфликта в Нагорни Карабах.

Любопитното е, че медиите в Турция днес обръщат по-голямо внимание на икономическата страна в преговорите и дори говорят за нов турско-руски съюз. Все пак този отзвук може би е разбираем, ако се има предвид, че по някои данни турските загуби от руското ембарго възлизат на 11 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция и Русия ще разговарят за Сирия
Турция и Русия ще разговарят за Сирия
Стопява ли се и ледът между Лондон и Москва?
Стопява ли се и ледът между Лондон и Москва?