НОВИНИ

Консултации за ново федерално правителство в Белгия

Кралят на Белгия назначи двама политици, които да посредничат между политическите партии в страната за съставяне на федерално правителство. На изборите в неделя във френскоезичната част на страната най-добре се представи социалистическата партия, докато във Фландрия голям изборен успех отбелязаха крайните националисти от Фламандски интерес и управляващите до сега националисти от Нов фламански алианс. Възможно ли е федерално правителство в Белгия между леви и крайнодесни - вижте подробностите от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:02, 31.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Крал Филип изпълни конституционните си задължения и избра двама посредници от двата големи региона, които ще водят преговорите за съставяне на федерално правителство. От Валония това е бившият външен министър от либералната партия Дидие Рендърс, а от Фландрия - бившият министър-социалист Йохан Ванде Ланоте.

Карл Лано - изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания: Чака ни много трудно формиране на правителство, защото коалиция между валонските социалисти и фламандските националисти е почти невъзможна. Белгийсите региони все повече се отдалечават един от друг. Повечето белгийци не се притесняват от това, те са свикнали с продължителни преговори за формиране на правителство. А ако не се получи, ни чакат нови избори. Но изборите показват, че тенденциите в Южна и Северна Белгия са съвсем различни.

Белгия фигурира в Рекордите на Гинес като страната с най-дълго формиране на правителство. Съставянето на кабинета на Елио Ди Рупо през 2011 г. продължи 541 дни. Тези преговори обаче ще бъдат още по-трудни. Крал Филип очаква първите резултати от посредниците на 6 юни.

След убедителната победа на националистите в икономически по-развитата Фландрия на дневен ред отново излиза темата за отделянето на региона в отделна държава или превръщането на Белгия в конфедерация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор поиска да се възобнови делото за смъртта на Чората
Главният прокурор поиска да се възобнови делото за смъртта на Чората
Маринела Арабаджиева остава в ареста
Маринела Арабаджиева остава в ареста