НОВИНИ

Кой беше сенатор Джон Маккейн?

Почина един от емблематичните американски политици - сенаторът от Републиканската партия Джон МакКейн. МайкКейн си отиде само няколко дни след като обяви, че прекратява лечението си от тумор на мозъка. Известни личности отдадват почит на сенатора.

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 26.08.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Герой от войната, новатор, политически титан - това са малка част от определенията за сенатор Джон Маккейн. Син и внук на висши военни, избира военната кариера и за себе си. Пилот е на изтребител. Участва във войната във Виетнам. През октомври 1967 година самолетът му е свален край Ханой, а той е пленен. На мястото има мемориал, на който днес имаше цветя.

;

Джон МакКейн се връща в САЩ като герой и продължава военната си служба. Отличен с множество медали. Започва и политическата му кариера, член е на Републиканската партия. Представлява щата Аризона повече от 30 години. Оглавява ралзични комисии, като последната е за въоръжените сили на САЩ. Два пъти се кандидатира за президент на САЩ - през 2000 година губи номинацията, печели я през през 2008 г., но тогава го побеждава Барак Обама.

Обявява се срещу абортите, но приема еднополовите бракове. Не иска да се ограничава носенето и притежаването на оръжие, лобира за смъртното наказание.

;

Във външната политика е привърженик на твърдата ръка, подкрепил нахлуването в Ирак и остро критикувал Обама за ненамесата му във войната в Сирия. Става един от критиците на Тръмп. Казва за себе си, че е голям приятел на България, носител е на орден „Стара планина“.

Джон Маккейн, сенатор от САЩ: Даде ми усещането на удовлетвореност. Да служа на страната си.

Джон Маккейн има два брака, четирима синове и три дъщери. Световни политици почетоха паметта на един от джентълмените на американската политика, за когото идеали, лоялност и чест не бяха само думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Становище на фирма „Трейс Груп Холд“ АД за ремонта на пътя Мездра-Нови Искър
Становище на фирма „Трейс Груп Холд“ АД за ремонта на пътя Мездра-Нови Искър
Коя е фирмата-собственик на катастрофиралия край Своге автобус?
Коя е фирмата-собственик на катастрофиралия край Своге автобус?