НОВИНИ

Световни лидери изразиха съболезнования по повод кончината на Джон Маккейн

Редица световни лидери изразиха съболезнованията си към семейството на републиканския сенатор Джон Маккейн, който почина днес на 81-годишна възраст след тежко боледуване от мозъчен тумор. Сред тях бяха германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

bnt avatar logo
от БТА
16:25, 26.08.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света
световни лидери изразиха съболезнования повод кончината джон маккейн

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съболезнования по повод кончината на американския сенатор Джон Маккейн, съобщи пресслужбата на германското правителство, цитирана от ТАСС.

Меркел определи Маккейн като неуморим боец за силен трансатлантически съюз.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Джон Маккейн се ръководеше от ясното убеждение, че смисълът на всяка политическа работа е да служи на свободата, демокрацията и нормите на правовата държава. Смъртта му е загуба за всички, които споделят тези убеждения.
;

Изразявайки съболезнования към близките на Маккейн, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че той е бил силен привърженик на Алианса.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Джон Маккейн - войник и сенатор, американец и атлантик. Ще бъде запомнен както в Европа, така и в Северна Америка със смелостта и характера си, а също така и като силен привърженик на НАТО.
;

Френският президент Еманюел Макрон определя Маккейн като „истински американски герой“, съобщи Ройтерс.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Той посвети целия си живот на страната си. Неговият глас ще липсва.
;

„Джон Маккейн бе велик държавник, който въплъщаваше идеята за безкористна служба“, отбеляза премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: За мен бе чест да го наричам приятел на Великобритания. Най-дълбоките ми съболезнования на семейството му и американския народ.
;

Нейният израелски колега Бенямин Нетаняху каза, че за страната му Маккейн е велик американски патриот и поддръжник на Израел. Нетаняху заяви, че е дълбоко опечален от загубата на Маккейн и винаги ще цени приятелството му.

Маккейн често посещаваше Израел и го подкрепяше в Сената, като силно се противопоставяше на ядрените амбиции на Иран.

;

Сенаторът от републиканската партия на САЩ Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., почина вчера на 81 години.

Ден преди това семейството му разпространи съобщение, че сенаторът е взел решение да прекрати лечението на агресивна форма на мозъчен тумор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убит е ръководителят на Ислямска държава в Афганистан, твърди правителството там
Убит е ръководителят на Ислямска държава в Афганистан, твърди правителството там
Главният прокурор: Катастрофиралият автобус е без редовен технически преглед
Главният прокурор: Катастрофиралият автобус е без редовен технически преглед