НОВИНИ

Крайцерът "Аврора" се върна в Петербург

Корабът отплава след ремонт в кронщадския морски завод. "Аврора" дава началото на щурма на Зимния дворец през 1917 година.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:47, 21.07.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

"Аврора" беше възторжено посрещната от хиляди жители на Петербург. От Кронщад, крайцерът се върна на постоянната си спирка в река Нева до крайбрежната улица, близо до сградата на Нахимовското училище. Мястото е определено за постоянна спирка за "Аворра" през 1948 година.

Преходът продължи пет часа и премина без инциденти. "Аврора" премина под три моста, екипажът й беше строен на палубата, на нея беше развят Андреевският флаг. Ремонтът в кронщадския завод продължи две години и половина. Крайцерът успя да мине под три вдигнати моста, при ниско ниво на водите на Нева.

Крайцерът е със статут кораб номер едно на военноморските сили на Русия. Преди 113 години корабът участва в руско-японската война, после в Първата световна и Великата Отечествена война, повреден е силно по време на ленинградската блокада, до 56 година е учебна база, а след това музей.

Светът обаче свързва "Аврора" не с определено сражение, а с Октомврийската революция от 1917. Халостен изстрел от крайцера дава начало на щурма на Зимния дворец в Петроград, след което пада временно правителство на Александър Керенски. Болшевиките, ръководени от Ленин, завземат властта в Русия.

Корабът отдавна е особено посещаван исторически обект.

"Корабът е символ на града и трябва да остане такъв".

"Това е необикновено събитие, случва се един път на 30 години".

"Аврора" ще участва в дните на военноморския флот на руската федерация на 31 юли. Празникът ще се проведе в Санкт Петербург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на алеите в Борисовата градина
Започва ремонтът на алеите в Борисовата градина
България отвисоко
България отвисоко