НОВИНИ

​Кристалина Георгиева е европейският кандидат за управляващ директор на МВФ

Голям успех за България - Кристалина Георгиева е европейският кандидат за поста управляващ директор на Междунардония валутен фонд. Българката получи подкрепата на 56% от страните от ЕС. До 5 септември трябва да станат ясни имената и на другите кандидати, а окончателния резултат на 4 октомври. По традиция МВФ се управлява от европеец и това дава огромно предимство на Кристалина Георгиева.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Иво Никодимов
20:02, 03.08.2019
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Кристалина Георгива спечели номинацията, след като успя да получи подкрепата на 56% от страните от ЕС. Успешната кариера и международният опит на изпълнителния директор на Световната банка натежа при избора и българката беше предпочетена пред бившия шеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Париж застана твърдо зад номинацията на Кристалина. Тя е подкрепена и от южните страни от ЕС.

Подкрепеният от Германия и северните държави холандец Дейселблум получи 44%. Загубата му е удар срещу германския канцлер Ангела Меркел и показва засилващото се влияние на френския президент Макрон.

Изборът на Кристалина Георгиева за пореден път показа колко разединена е Европа. Два тура гласуване и над 12 часа преговори бяха необходими за номинацията ѝ. В Туитър тя благодари на европейските финансови министри, както и на българското правителство за подкрепата.

;

Сред първите поздравили я и на български, беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

;

Авторитетният "Файнешъл таймс" отбелязва, че ако финалът на 4 октомври е успешен за Кристалина Георгиева, тя ще бъде първият източноевропеец оглавил Международния валутен фонд. Европейски издания коментират, че тя е уважаван икономист, който се ползва с голямо международно доверие. Припомнят още, че заедно с други български имена тя е била и сред обсъжданите за най-високите постове в ЕС.

Милен Керемедчиев: И предложението за госпожа Георгиева показва, че България има много подготвени кадри, които за разлика от други Източноевропейски държави успяваме да представим добре. Това е реверанс не само към България, но и към всички държави от Източна Европа.

Според анализаторите номинацията на Кристалина Георгиева се оказва и поредната стъпка на Париж да отнеме от Берлин лидерските позиции в Евпорейския съюз. Милен Керемедчиев отбелязва още, че след европейските избори френският президент Макрон за пореден път успява да наложи своята воля.

Милен Керемедчиев: Доколкото госпожа Фон дер Лайен може да се смята за френско предложение и успех на френските усилия за ръководство на ЕК, толкова и госпожа Георгиева може да се смята за успех най-вече на френската дипломация и на френските усилия в Европейския съюз.

Възможно е до 6 септември Великобритания, която се въздържа при гласуването за Георгиева, също да издигне кандидатура за управляващ директор на Фонда. Ако това е гуверньорът на "Bank of England" Марк Карни, той може да бъде подкрепен и от Канада, отбелязва "Файнейшъл таймс".

;

65-годишната Кристалина Георгиева е родена в София. Завършила е "Политическа икономия", работила е като преподавател в УНСС, гост-лектор е в университети в Лондон и отвъд Океана. През 1993 година започва работа в Световната банка.

От 2010-а до 2016-а е последователно еврокомисар с ресори "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", и "Бюджет и човешки ресурси". В рамките на комисията "Юнкер" е заместник-председател на Европейската комисия.

По традиция Фондът се ръководи от европеец. Това "джентълменско споразумение" този път може и да не бъде спазено от Съединените щати. Американският финансов министър заяви, че не е "абсолютна даденост" начело на МФВ да бъде европеец и има вероятност Доналд Тръмп да излезе със своя номинация.

Има изискване директорът да не е над 65 навършени години. След 10 дни Кристалина Георгиева става на 66. Смята се, че за нея ще бъде направено изключение. Според френски медии, има консенсус да се промени правилото, но засега не е взето решение.

До 6 септември ще станат ясни имената и на другите номинирани за поста, а новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята нанесе материални щети във Варна
Бурята нанесе материални щети във Варна
Бурите с проливни дъждове и силни ветрове в страната взеха жертва
Бурите с проливни дъждове и силни ветрове в страната взеха жертва