НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Плавното нарастване на лихвите е неизбежно

Плавното нарастване на лихвите е неизбежно в рамките на 1-2%, прогнозира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в специално интервю за българските медии. Според нея България има голям шанс да влезе в еврозоната, но трябва да поработи по подобряване на условията за бизнес у нас и да справи с бедността.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 22.04.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: Един от основните проблеми, пред световната и българската икономика в момента е задлъжнялостта.

Затова дори лекото покачване на лихвените проценти в глобален аспект, може да доведе до сериозни проблеми, прогнозира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: За десет години при ниски лихвени проценти, много страни, много компании се нагълтаха с дълг дори малки повишения на лихвения процент могат да създадат големи проблеми.

Затова и Световната банка вече мисли за финансов буфер. На пролетната сесия на групата от институции, която се проведе във Вашингтон беше взето решение за рекордно увеличение на капитала с 13 млрд. долара. Сумата ще бъда използвана за справяне с бедността, но само при формиране на резерв.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: Отиваме към устойчив финансов модел и създаваме финансов буфер, така че в моменти на кризи, когато се появи нужда от рязко увеличаване на финансирането, ние можем да го направим.

Георгиева е категорична, че към момента България не само не се нуждае от финансово спасяване, а имам добри макроикономически показатели, които могат да я вкарат в Еврозоната. Трябва обаче сериозно да се работи за подобряване на бизнес средата у нас.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: България от гледна точка на прогнозите за растежи, от гледна точка на стабилността на икономиката изглежда много добре. Това не означава, че трябва да се успокоим и да не предприемаме никакви реформи, ние си знаем проблемите.

Георгиева беше категорична, че се разширява ножицата между бедни и богати.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: Най-бедните десет процента граждани на Европа са станал по-бедни, това е много проблемно, това е много сериозно.

Георгиева даде пример със София и Северозапада. Докато столицата се развива добре, Северозападна България остава най-бедния регион в Европа.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: Там където има лоши условия за инвестиране има слабовати фирми, те създават лоши работни места. Лошото работно място е като лошото училище. То сваля капацитета на хората.

Георгиева изтъкна, че след увеличение на капитала Световната банка ще разполага с 100 млрд. долара годишно за финансиране. Очаква се именно свързанността ни със Западните Балкани да бъде един от прироритетните проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел повече от 1000 души играха хора на Гран Плас
В Брюксел повече от 1000 души играха хора на "Гран Плас"
Десети ден продължават антиправителствените протести в Армения
Десети ден продължават антиправителствените протести в Армения