НОВИНИ

Къщата музей "Баба Илийца" - притегателно място за туристи през лятото

През сезона на летните отпуски стотици хора от цялата страна съчетават туризма и развлеченията с атрактивни уроци по родолюбие. Една от предпочитаните дестинации е къщата музей „Баба Илийца” във врачанското село Челопек, където гостите от страната и чужбина вече са изписали 4 тома от книгата за впечатления.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:55, 08.08.2016
5674
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Баба Илийца е героинята от емблематичния разказ на народния поет Иван Вазов „Една българка”, която рискува себе си и живота на болното си внуче, за да спаси бунтовник от Ботевата чета. Малцина знаят, че тя не е само литературен герой, а реална историческа личност и нейният род е сред най-многобройните в балканското селце.

Пена Цветковска, правнучка: "Баба Илийца е моя прапрабаба, внучето е дядо ми, който живееше дълго време на кошара между Лютиброд и Челопек, където минава удобен път за Черепишкия манастир. По него е ходела и баба Илийца, когато е срещнала Ботевия четник. Той ми е разказвал, че тя е била висока, кокалеста жена, много работлива и много грижовна за къщата".

Музеят е изграден с доброволния труд на местните, а цялото обзавеждане е дарено от потомците на легендарната българка.

Росица Кузманова, историк: "Ние използваме къщата не само да влязат хората и да видят какъв е бил българският бит тогава. Тази къща има 13-годишна история и ние я използваме за организиране на уроци по родолюбие".
;

Сред многобройните посетители са и семейство Тодорови от София, които преди това са се изкачили на връх Околчица.

Димитър Тодоров, София: "Тази година решихме да посетим къщата на баба Илийца и това, което много ме изненада, и малцина го знаят е, че тя се е казвала Пена. Момчетата много са впечатлени, видяхме интересни неща".
Станислав Димитров: "Още не съм учил разказа, но съм сигурен, че ще е страхотен. Като го учим ще разкажа, че съм бил в къщата на баба Пена и знам много неща за живота ѝ".

Сред многобройните възторжени отзиви на посетителите има и стихотворение, посветено на легендарната баба Илийца. И тъй като за родолюбието няма почивен ден, къщата музей очаква своите посетители и в делник, и в празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противопожарни мерки в Кюстендилска област
Противопожарни мерки в Кюстендилска област
Германското промишлено производство с прогрес през юни
Германското промишлено производство с прогрес през юни