Кунева удължи сроковете за обсъждане на учебните програми

Промените в учебните планове по български език и история за шести и осми клас са подложени на обществено обсъждане днес. Дискусията е по инициатива на министъра на образованието Меглена Кунева. В нея се включиха учени от БАН, преподаватели във висшите училища, историци, литератори, експерти на министерството и учители.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:41, 22.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Животът

Министърът на образованието удължи сроковете за обществено обсъждане на учебните програми, предаде репортерът на "По света и у нас" Милена Кирова.

Днес министър Кунева, заместникът й Диян Стаматов и експертите по Български език и История представят програмите за 6-и и 8-и клас, които ще влязат в сила от 2017-2018 г.

Причината за представянето им сега е, да се избегне бързането, притискането на издателите за съставяне на нови учебници - нещо, което се случи тази година.

Министър Кунева изтъкна, че в образованието сега трябва да се наблегне на два основни момента - възпитаване на национално самосъзнание и компетенции за справяне в 21 век. Тя изведе личността на учителя в центъра на образованието .

Конкретно по промените в програмите:

По БЕЛ в 7-и ,10-и, 11-и и 12-и клас, ще се учи само българска литература. Причината - след 7-и и 10-и клас има национално външно оценяване, а в 12-и клас - матура. В първия гимназиален етап, който приключва в 10-и клас, учениците ще трябва да могат да пишат Заявление, CV, Делово писмо, тъй като някои ученици ще приключат своето образование в 10-и клас и ще си търсят работа. Откъсът от "История славянобългарска" ще се учи в 9-клас. "Родна реч" на Иван Вазов - в начален етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в 5-и клас.

По история:

Програмите са изготвени по хронологичен принцип. Увеличава се делът на българската история, спрямо световната. Сега делът на българската история е 46%, като ще стане 56%. Чувствителна е и темата за периода 15-17 век. За този период ще се изучава държавността и всекидневието на хората и точно при разглеждане на всекидневието ще се дават примери за празници, обичаи, облекло, толерантност и съжителство.

Терминът съжителство няма да измести робство, подчертаха отново на общественото обсъждане.

Относно изучаването на Средновековието от преходния випуск, който ще учи до 7-и клас по старите програми, а от 8-и по новите, то българското Средновековие, ще се изучава в 10-и клас, а кога ще се изучава втората част от европейското Средновековие, се очаква решение от Министерството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов преразпредели ресорите на вицепремиерите
Бойко Борисов преразпредели ресорите на вицепремиерите
Докладът за КТБ влиза в парламента
Докладът за КТБ влиза в парламента