НОВИНИ

Лекар и сексуална робиня от "Ислямска държава" спечелиха "Нобел" за мир

Лекар от Конго, който помага на жертви на сексуално насилие и жена, преминала през ужаса на сексуалното робство, спечелиха Нобеловата награда за мир. За приза се бориха около 330 личности и организации. Наградата е на стойност 9 милиона шведски крони и ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:16, 05.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Лекарят, който в Конго наричат "Доктор Чудо" и 25-годишната Надя Мурад, са лауреатите на Нобеловата награда за мир.

Берит Рейс Андерсен, председател на норвежкия Нобелов комитет: Те са удостоени с наградата заради усилията им да сложат край на използването на сексуалното насилие като оръжие на войните.

Надя Мурад е от язидтското малцинство в Ирак. Преди четири години селото й било превзето от "Ислямска държва". Джихадистите убили мъжете, момчетата превърнали във войници, а жените и момичета - в секусални робини.

Надя Мурад, юни 2017: Надявахме се, съдбата ни да е като на мъжете, да бъдем убити, а не продадени и изнасилени.

Надя била подлагана на мъчения, била продавана и препродавана на пазарите за роби на джихадистите. След 3 месеца в плен, успяла да избяга. Откакто е на свобода е превърнала борбата срещу сексуалното насилие в житейска кауза.

Доктор Денис Муквеге - другият лауреат, е гинеколог от Конго, който от десетилетия спасява жертви на сексуално насилие. Разбрал за наградата в клиниката си, докато оперирал.

Денис Муквеге, лекар, май 2011 г.: Това са жертви, изнасилени с неописуема бруталност. Тези, които успяват да стигнат болницата, са в ужасяващо физическо и психическо състояние.

През годините докор Муквеге и колегите му са помогнали на около 30 000 души. Независимо от постоянната смъртна опасност, която заплашва него и семейството му, той не се е отказал от каузата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли манипулации на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените
Има ли манипулации на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените
Майките на деца с увреждания отказаха участие в дискусията за промените в закона
Майките на деца с увреждания отказаха участие в дискусията за промените в закона