НОВИНИ

Лидерите от ЕС решават кой да наследи Жан-Клод Юнкер

Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на среща в Брюксел. Те трябва да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:50, 20.06.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че е "предпазлив оптимист" за постигане на съгласие за разпределението на топ позициите. Решението обаче трябва да бъде взето преди първото заседание на новоизбрания Европейски парламент, което е в началото на юли и на което евродепутатите ще избират своя председател. Така че ако лидерите не успеят да се разберат днес, те ще трябва да се съберат отново в Брюксел преди края на месеца.

Туск вече три седмица води разговори с политическите групи в Европарламента и с различни европейски лидери. Наследникът на Юнкер трябва да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство от държавите членки и после да бъде одобрен с мнозинство и от Европарламента.

Европейската народна партия настоява германецът Манфред Вебер да наследи Юнкер. Категорично срещу него обаче е френският президент Макрон. Европейските социалисти подкрепят холандеца Франс Тимерманс, а либералите - датчанката Маргрете Вестегер.

Освен разпределението на топ позициите европейските лидери ще обсъждат днес и утре и стратегията за развитие на ЕС пред следващите пет години, борбата с климатичните промени, бюджета на общността до 2024 г., дезинформацията и хибридните заплахи, както и състоянието на еврозоната и Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп потвърди, че ще се срещне с Путин и Си Дзинпин
Тръмп потвърди, че ще се срещне с Путин и Си Дзинпин
България поема председателството на ПАЧИС
България поема председателството на ПАЧИС