Липсват берачи и обучени работници за преработка на диворастящи гъби в страната, въпреки добрата цена, която предлагат преработвателите. В момента у нас берач на диви гъби получава от 5 до 10 лева за килограм манатарки. В страните от ЕС заплащането е...
Липсват берачи и обучени работници за преработка на диворастящи гъби в страната, въпреки добрата цена, която предлагат преработвателите. В момента у нас берач на диви гъби получава от 5 до 10 лева за килограм манатарки. В страните от ЕС заплащането е двойно.
За да се реши проблемът с наемането на работници, от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове настояват Министерствата на земеделието и социалната политика да разрешат предприятията да наемат хора на еднодневни договори, докато тече кампанията по събирането на горските гъби. Заради липсата на достатъчно берачи преработвателите са принудени да купуват и изнасят в пъти по-малко продукция.
Намирането на работници в сектора е проблем за цялата страна. Юлиян Колев е успял да обучи и задържи 45 служители в преработвателното си предприятие в пазарджишкото село Алеко Константиново.
Инж. Юлиян Колев, заместник-председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, признава, че се намира все по-трудно работна ръка, тъй като става дума за сезонна дейност, а предприятията работят само през пролетта и през есента.
По-малките количества са и заради липсата на берачи на горски гъби. Въпреки че могат да печелят над 100 лева на ден, желаещите намаляват. От Асоциацията на преработвателите настояват за ползване на еднодневните договори, защото в някои от дните на кампанията се нуждаят от повече работници.
Инж. Юлиян Колев - заместник-председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове: "Получихме разбиране от Министерството на земеделието, от министър Танева и заместник-министър Костов, но за съжаление, от социалното министерство не успяха да вникнат в нашия проблем и ни направиха отказ, мълчалив отказ."
България изнася 99 процента от преработените горски гъби за Европейския съюз, като основни конкуренти на страната ни са Румъния, Сърбия и Македония.
Според инж. Юлиян Колев съседните на нас държави имат субсидиране на този бизнес. Затова на нашите производители е много трудно да се конкурират с тях. "Все пак едно е да имаш данъци, друго е да имаш субсидии", казва Колев.
Контролът по изкупуването и преработката на диворастящи гъби у нас е на пет нива. От Асоциацията на преработвателите са категорични, че няма случай в България и в Европа да има отровен от горски гъби, закупени от магазинната мрежа.
Въпреки първоначалния отказ на социалното министерство да се приемат еднодневните договори, предстоят нови разговори с бранша.
Тази година "Българската Коледа" ще подкрепи хронично и тежко болните деца
Оръжията не заглъхват и на Коледа: Русия и Украйна си разменят въздушни удари