НОВИНИ

Близо 60 изборни секции са подготвени за гласуване във Великобритания

Във Великобритания днес бяха подготвени всичките 58 секции за гласуване. 5259 българи са подали заявления за гласуване на Острова. В Лондон се готвят за вота и предвиждат, че и утре, както и на предходни избори, отново ще се образуват огромни опашки.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:25, 25.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Една от 22-те секции в Лондон, в Голдърс грийн. Макар и на по-необичайно място - това е едно кафене, българско кафене, държи го Пламен Мутафчев. Той е и основният инициатор това място за първи път да се организират избори.

Пламен Мутафчев - собственик на кафене в Лондон: Те ми казаха да го изчистя, да го приготвя, да го изпразня, хладилникът да го преместя. Защото ще са 6 човека комисия, масите трябва да са подготвени и ако трябва и още една маса ще се сложи, хладилникът ще се махне... А тъмната стаичка ей тука ще е.

Пламен е в Лондон от 10 години. На всички избори през годините е чакал с часове, за да гласува. Затова този път поема сам инициативата да създаде секция в Голдърс грийн.

Пламен Мутафчев - собственик на кафене в Лондон: Защото последният път като гласувахме чакахме по 2 часа и половина и този път решихме тоя път тука да направим, понеже има повече хора да могат да гласуват. Тук има доста, много българи са и решихме и тук да направим.

И макар, че ще имат удобна за гласуване секция в района от сега някои българи са притеснени колко време ще им отнеме - заради новото изискване всички, които нямат предварително подадени заявления да трябва да попълват декларациите си на място вътре в секцията пред комисията - условие, което ще забави гласуването.

Георги Христов: Мисля, че следващата стъпка трябва да е онлайн гласуването, щото е просто по-удобно. - Преди като сте гласували колко време ви е отнемало? - Ами говорим до посолството да отидеш, час на там, паркинг плащаш 10 кинта, 2,5 часа опашка чакаш... ти зачеркваш деня.
Димитър Иванов - Мрежа на доброволците в чужбина: Една огромна част 4-5 пети от хората, които идват да гласуват биват описвани на място, това е една изключително досадна ръчна работа, която освен това може и да се сгреши нещо, което не е приятно. Едно от решенията е да има постоянни изборни списъци и да има истинска регистрация за избори в чужбина еднократна.

И така, утре хората няма да могат да попълват декларациите си за гласуване отвън, пред секцията, докато чакат на опашката. Дали това ще създаде пролеми и ще образува опашки и часове редене по опашки, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Ще бъде по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция
Ердоган: Ще бъде по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция
Световната квалификация по футбол между България и Холандия на живо по БНТ
Световната квалификация по футбол между България и Холандия на живо по БНТ