НОВИНИ

Затвор до дни за бившия президент на Бразилия Лула да Силва

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва до дни може да влезе зад решетките. Миналата година той бе осъден на 12 години затвор за корупция и пране на пари. Сега само с един глас Върховният съд на страната отхвърли молбата му да чака изхода от обжалването на свобода. Първият ляв президент на Бразилия до момента беше и фаворит за президентските избори през октомври.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 05.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Лула да Силва вероятно ще остане на свобода още няколко дни, докато се оформи документацията по ареста му. 11-те върховни магистрати заседаваха 10 часа до ранни зори, не беше ясен вотът само на един - Роза Вебер, и той реши съдбата на до момента все още най-популярния политик в страната.

72 -годишният бивш президент чакаше изхода в синдиката на металурзите в Сао Пауло сред свои привърженици. Навън имаше и демонстрация за незабавното му затваряне.

Лула е първият президент на Бразилия от работническата класа, управлението му се помни с щедрите социални програми. След два последователни мандата, колкото позволява конституцията, негов приемник стана Дилма Русеф, но през 2016 г. тя бе отстранена с импийчмънт и това сложи край на властта на Партията на трудещите се.

12-годишната присъда Лула получи по най-големия корупционен скандал в Бразилия около компанията Петробраз. Делото срещу него беше за луксозен апартамент, получен срещу обществени поръчки. Той отрича и казва, че целта е да му се попречи да участва в президентската надпревара през октомври.

Ще излежи ли присъдата, или ще я отхвърли с ново обжалване и дали ще може да се кандидатира ще решават още съдебни инстанции. Досега той водеше в анкетите, но днешното решение на Върховния съд може и да е край на политическата му кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Руски учения в Балтийско море
​Руски учения в Балтийско море
Другите новини: В очакване на Кан
Другите новини: В очакване на Кан