НОВИНИ

М. Димитров: Министерството на финансите спъва отпадането на ДДС за дарени храни

Имаме конкретен внесен законопроект преди повече от 3 месеца за отпадане на ДДС за даряваните храни. Единствено министерството на финансите има страхове. Иска ли министър Горанов да бъде запомнен като този, спрял реализацията на тази невероятна идея, която я има в повечето европейски страни? Това попита задочно депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 22.06.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Ще приемем всяка гаранция за да няма злоупотреби с тази идея. Министерството на финансите има притеснения, че ще има фалшиви дарения, само че ако производител желае да го прави ще го стори чрез унищожаването на храна. Там рядко има проверки. Като най-бедна страна в ЕС, не можем да си позволим да унищожаваме и разпиляваме тези храни, вместо да ги даряваме на нуждаещите се хора, заяви Мартин Димитров.

Темата коментира и Ценка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка и Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок. Тя заяви, че има информация за злоупотреби, след като част от храната се реализира в търговската мрежа, а по документи е унищожена. В момента се работи по законопроект на Закона за храните, който ще гарантира както да не се злоупотребява с ДДС, така и самата безопасност на даряваната храна.

Можем да помогнем на повече хора, отколкото в момента помага социалното министерство. Подобни теми не бива да бъдат политизирани, призова Мартин Димитров.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фибрите и витамин А предотвратяват алергия към фъстъци
Фибрите и витамин А предотвратяват алергия към фъстъци
Не достигат берачите на гъби
Не достигат берачите на гъби