НОВИНИ

Мадуро е готов за диалог с опозицията

Лидерът на опозицията и самопровъзгласил се за президент на страната - Хуан Гуайдо, намекна, че е възможно държавният глава Николас Мадуро да получи амнистия. От своя страна Мадуро за пореден път отказа да сдаде властта, но добави, че е готов за диалог с опозицията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:45, 25.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В първата си публична изява след като се самообяви за президент на Венецуела Хуан Гуайдо прикани всички сектори, включително и военните, да сложат край на кризата в страната. Най-голямото ни предизвикателство е да организираме свободни избори, при това възможно най-бързо. В момента обаче живеем в диктатура и това не е възможно, каза Гуайдо. На въпрос дали ще предложи амнистия на президента Николас Мадуро и приближените му, опозиционният лидер каза, че това е вариант, който се обмисля, но само ако те спомогнат за връщането на демокрацията и конституционния ред във Венецуела.

Хуан Гуйадо, лидер на опозицията във Венецуела: Това трябва да се обмисли. Той все пак e служител на народа. За съжаление е диктатор и е отговорен за жертвите по време на протестите, въпреки че по улиците на Венецуела имаше седем, почти 8 милиона протестиращи - спряхме да следим колко точно са.
;

Николас Мадуро определи действията на Гуайдо като "преврат", но изрази готовност за преговори с опозицията. Това се случи след като Мексико и Уругвай приканиха управляващи и опозиция към диалог. Да разговаряме, да се изслушваме, да се разбираме и да включим всички политически играчи, каза Мадуро, който продължава да има ключовата подкрепа на военните в страната. Международната общност е разделена по отношение на последните събития във Венецуела.

САЩ, Канада и редица латиноамерикански държави застанаха зад Хуан Гуайдо. Докато Русия, Китай, Турция осъдиха провокацията на опозицията и изразиха подкрепа за Николас Мадуро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция продължават протестите срещу Преспанското споразумение
В Гърция продължават протестите срещу Преспанското споразумение
АРТ посоки с Галя Крайчовска: кино предложенията
АРТ посоки с Галя Крайчовска: кино предложенията