Македонският президент наложи вето на закона за употреба на езиците

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа за влизане в сила на закона за употреба на езиците, с който албанският език бе обявен за втори официален език в страната, предаде агенция МИА.

от Източник: БТА
22:10, 17.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
македонският президент наложи вето закона употреба езиците

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на диалога и мирното съжителство, чрез справедливи и общоприети закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, с който се фаворизира само албанският език. Затова, предвид моите виждания за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с представените мнения на експерти и на широката общественост за противоконституционния характер на закона, и на основание член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в сила на закона употреба на езиците", заяви Иванов в обръщение към нацията.

Президентът каза, че е изпратил писмо до парламента, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил апел към депутатите да разгледат внимателно приложените възражения.

Законът за употреба на езиците, който бе гласуван на 11 януари в парламента, предвижда официална употреба на албанския език във всички институции на Република Македония.

Според конституцията президентът има право да не подписва закона, освен ако е приет с мнозинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, парламентът трябва да разгледа отново закона в срок от 30 дни от първото му гласуване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Радев с обръщение за 140 години от Руско-турската освободителна война
Румен Радев с обръщение за 140 години от Руско-турската освободителна война
Китай и Европа съвместно тестват спътникова технология за проследяване на бури
Китай и Европа съвместно тестват спътникова технология за проследяване на бури