НОВИНИ

Макрон обеща увеличение на минималната работната заплата със 100 евро на месец

Френският прездент Еманюел Макрон обяви вдигане на минималната работна заплата и намаляване на данъци в отговор на кризата, предизвикана от четири поредни седмици на масови протести на „жълтите жилетки“ . В обръщение към нацията тази вечер Макрон каза, че поема част от отговорността за ситуацията и призова французите да се обединят за преодоляване на кризата.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:26, 10.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

След като отказът от акциза за горивата не успокои недоволството на „жълтите жилетки“, френският президент обяви конкретни мерки, които адресират проблема с поскъпването на живота. По-рано днес Макрон се срещна с представители на синдикатите и изненадващо склони на искане, което се смяташе за неизпълнимо.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Искам от правителството и от парламента да направят нужното, за да може се живее по-добре от труда си от началото на идната година. Минималната работна заплата ще бъде увеличена със 100 евро на месец от 2019 г., без това за струва дори едно евро в повече на работодателя.

Сред другите предвидени облекчения е отмяна на планирано вдигане на данък за бедните и пенсионерите с ниски доходи. На фона на опустошенията от протестите Макрон призна, че през последните 40 години условията на живот са се влошили и тежкото положение на много хора в обществото не е признато. Той пое своя дял от отговорност за ситуацията, но в същото време осъди „недопустимото насилие“ по време на протестите и обеща да направи всичко възможно за възстановяване на спокойствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранен е техническият проблем в онлайн системата на КАТ
Отстранен е техническият проблем в онлайн системата на КАТ
Сърбия и Черна гора отвориха нови преговорни глави за членство в ЕС
Сърбия и Черна гора отвориха нови преговорни глави за членство в ЕС