НОВИНИ

Малката коалиция в управлението се разпадна

Разпадът на малката коалиция вече е факт. НФСБ и ВМРО изключиха "Атака" от коалицията "Обединени патриоти".

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:16, 25.07.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Разпадът или разводът както го нарекоха в малката коалиция няма да дестабилизира властта. На това се надяват от НФСБ и ВМРО.

Двете формации днес се събраха на съвет без участието на техните досегашни партньори от "Атака". На този съвет решиха да изключат от коалицията партията на Волен Сидеров. Причината е, че хората на Сидеров бойкотирали системно заседанията на съвета на малката коалиция, също така атакували своите партньори и по време на предизборната кампания, и в последните няколко месеца. Освен това не присъствали на заседанията на парламентарната група.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и депутатите Десислав Чуколов и Павел Шопов, са изключени от парламентарната група на "Обединени патриоти". Волен Сидеров според изчисленията на НФСБ и ВМРО досега бил участвал в 3,7% от над 8000 гласувания, Десислав Чуколов - само в 6% от тези гласувания, а Павел Шопов нарушавал етичните норми и не проявявал уважение към колегите.

От НФСБ и ВМРО определиха вчерашното заседание на съвета на малката коалиция като "цирк". Според тях този цирк не може да продължава и тази агония трябва да спре.

;
Валери Симеонов - лидер на НФСБ: Изключваме от коалицията ПП "Атака". Това решение беше гласувано от състава на ръководството на двете партии единодушно.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и лидер на ВМРО: Повече от една година коалицията не работи. То е системен саботаж, лошо отношение. Не само политическите граници бяха нарушени, бяха нарушени и чисто човешки граници - с клевети, измислено тиражирани по отношение на наши членове, на колеги, на партньори, една злостна кампания по време на евроизборите и абсолютно неуважително отношение към останалите колеги. Това не означава бламиране на мнозинството в парламента или бламиране на правителството. В края на краищата, те са заявили, че подкрепят правителството до края на неговия мандат. Просто тук става въпрос за политически развод - ясно и просто. Аз съм търпелив човек, дори бих казал мек като характер, но всяко нещо има своя край. Тази агония приключи.

Първият коментар от ГЕРБ дойде в студиото на "Още от деня". Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ще бъде направено всичко възможно в рамките на морала и на здравия разум коалицията да продължи да съществува. Той обаче не изключи и да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

;

От "Атака" отказаха да коментират случилото се днес. Те обаче заявиха за БНТ, че днешните решения, взети от ВМРО и НФСБ, според тях са неуместни. Те ще се запознаят с мотивите и едва тогава ще ги коментират пред медиите.

Вчера обаче лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза след коалиционния съвет, че НФСБ и ВМРО според него са развалили коалицията. Според лидерите на тези две формации оттук нататък "Атака" може да подпише отделно споразумение за подкрепа с ГЕРБ.

"Атака" разполага със 7 депутати в парламента. Без "Атака", ГЕРБ, НФСБ и ВМРО имат общо 115 депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Напрегнат първи ден за Борис Джонсън
​Напрегнат първи ден за Борис Джонсън
Собственикът на Тад Груп заяви, че ще се яви в прокуратурата във вторник
Собственикът на "Тад Груп" заяви, че ще се яви в прокуратурата във вторник