НОВИНИ

Мехмед Мехмед: Ердоган не е най-доброто за Турция, но няма по-добро от него

Политологът Мехмед Мехмед заяви в студиото на "Още от деня", че не би променил нищо в дисертацията си "Турция от кемализъм към неоосманизъм", защото случилото се снощи доказва, че няма преминаване от кемализъм към неоосманизъм.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 16.07.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Самите Давутоглу и Ердоган не приемат, че има неоосманизъм. През 1938 година, когато умира Ататюрк неговите последователи от неговата партия изоставят политиката, която проповядва Турция, а именно да воюва само за собствените си интереси. Те започват да водят една прозападна, проамериканска и антисъветска политика. Ататюрк през целия си живот е бил против такива коалиции, още по-краен е бил по отношение на това да се изпращат войници в чужбина. 13 години след кончината на Ататюрк Турция изпраща войници да участват в корейската война, коментира политологът.

Мехмед Мехмед подчерта, че не бива да се забравя една много хубава книга за външната политика, която се казва "Америка в Турция". "В нея се описват предишните четири преврата как се случват. Там редовно има американски пръст. Винаги. Никакъв преврат в Турция не може да успее без американска подкрепа." Според него САЩ искат да направят нов баланс на силите. "Аз съм на това мнение още от времето на Арабската пролет. Сега това щеше да бъде Турското лято. Всичко започна от Магреб. Не можеш от Москва да почнеш направо срещу Москва. Почна се от Магреб. Лека-полека се стигна Либия, Египет, Сирия, в Турция удариха на камък с турската пролет в парка Гези." По думите му след това идва скалъпеният корупционен скандал срещу Ердоган.

Мехмед Мехмед използва думите на Чърчил за демокрацията по света, която не е най-доброто нещо, но няма по-добро от нея. По същия начин той вижда управлението на Ердоган в момента за Турция и допълни, че разбира неговата политическа линия. По думите на политолога Мехмед Мехмед Ердоган най-вероятно няма да успее да направи Турция президентска република. Той цитира свои близки в Истанбул, които са го уверили, че хората ще запазят реда и спокойствието в страната. "Това говори за общество, което очевидно е надраснало себе си", коментира той и допълни, че причина за това надрастване е икономическият растеж в периода от 2000 до 2010 г.

Гледайте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на партии и политици от нашия парламент
Реакции на партии и политици от нашия парламент
Стотици български тирове блокирани в Истанбул и Анкара
Стотици български тирове блокирани в Истанбул и Анкара