НОВИНИ

Мексико и Канада с ответни наказателни мита спрямо САЩ

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона с Доналд Тръмп във връзка с решението на САЩ да обложат с мита вноса на стомана и алуминий от Канада, Мексико и ЕС. Макрон е заявил пред американския президент, че тези мита са незаконни и погрешни. Новите налози предизвикаха острата реакция на Отава и Мексико, които предизвикаха ответни мерки.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:19, 01.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на Вашингтон да наложи нови мита на стоманата и алуминия. Финансовото министерство на Канада публикува списък на американските стоки, които ще бъдат обложени. Сред тях фигурират уиски, кленов сироп и метални изделия (включително за железопътно предназначение), тръби и жици.

Отава също въвежда две различни митнически тарифи - една от 25 процента и друга от 10 процента. В първата, с по-високите мита, влизат главно промишлените стоки, а във втората - хранителни продукти, напитки и потребителски стоки. Мерките ще се прилагат само към стоки, произведени в САЩ. Те влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила докато САЩ не отменят техните мита.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада: Днес ние сме обект на наказателни мита за канадския алуминий и стомана. Нека бъда ясен - те са напълно неприемливи!

Мексико също предприема ответни мерки. Те са насочени към продукти като ябълки, грозде, сирене и стомана - продукти, произвеждани в щати, които подкрепиха Доналд Тръмп през 2016 г. По изчисления на мексиканското министерство на икономиката негативният ефект върху търговията между САЩ и Мексико ще възлезе на 4 милиарда долара.

Луис Видегарай, външен министър на Мексико: На първо място, и Мексисо, и Канада осъждат и изразяват съжаление за решението, взето от САЩ. Второ, Мексико и Канада ще действат незабавно с ответни мерки. Трето, продължаваме да работим в координация с Канада, за да продължим да защитаваме отворена, свободна и основана на правила търговия, включително успешно предоговаряне на споразумението за свободна търговия.

Европейските лидери още вчера определиха американските мита като неприемливи. Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джузепе Конте ще оглави правителството на Италия
Джузепе Конте ще оглави правителството на Италия
Един от кандидатите за президент на Турция е на посещение в Кърджали
Един от кандидатите за президент на Турция е на посещение в Кърджали