НОВИНИ

Мексико няма да плати за гранична стена със САЩ

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви, че няма да плати на Съединените щати за изграждането на гранична стена. Обръщението е в отговор на указа, подписан от президентът на САЩ Доналд Тръмп.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
06:52, 26.01.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света
мексико плати гранична стена сащ

Стената ще бъде с дължина близо 3200 километра. Участъци със заграждения по южната граница на Съединените щати вече има. Очаква се цената на строежа да е между 4 и 40 милиарда долара. Според допитване в американските градове в района на границата над 70 % от анкетираните са против идеята за подобна стена.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом: Строежът на стената е много повече от предизборно обещание, това е първи етап на здрав разум за истинско обезопасяване на една пропусклива граница. Това ще спре потока на наркотици, престъпност, незаконна имиграция към Съединените щати. И да, по един или друг начин, както президентът е казвал и преди, Мексико ще си плати за стената.

Първоначално Доналд Тръмп съобщи, че проектът ще бъде финансиран и от Мексико, но мексиканският президент Енрике Пеня Нието твърдо заяви, че държавата няма да плати за изграждането на бариерата.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Аз съжалявам и не одобрявам решението на Съединените щати да продължи с изграждането на граничната стена. Многократно казах, че Мексико няма да плаща за никаква стена. Като президент на Републиката аз поемам пълна отговорност да защитавам и да се грижа за интересите на Мексико и мексиканците.

Освен изграждането на стена Доналд Тръмп подписа и документ, който прекратява федералното финансиране на щати и градове-убежища, в които има най-много незаконно пребиваващи и имиграционното законодателство не се прилага.

Това разгневи много ключови градове, като кметовете на Ню Йорк, Бостън и Лос Анджелис се обявиха срещу решението на президента.

По силата на новите укази ще бъдат увеличени всички видове ресурси за граничните, имиграционните и митническите служители.

Очаква се до края на седмицата подписването на още няколко документа, които ще касаят имиграцията, включително и ограничаването на достъпа на граждани от седем държави от Близкия изток и Африка, сред които Сирия, Йемен и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямисти загубиха ключови райони в Бенгази
Ислямисти загубиха ключови райони в Бенгази
Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред ВСС
Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред ВСС