НОВИНИ

Междинните избори за Конгрес - референдум "за" или "против" Тръмп

В САЩ се провеждат първите национални избори след избирането на Доналд Тръмп за президент преди 2 години. Междинните избори за американския Конгрес са своеобразен референдум за досегашното управление на Тръмп и са определящи за бъдещето му в Белия дом.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:07, 06.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Гласуването започна първо на източното крайбрежие на САЩ - в 13:00 ч. българско време и ще завърши късно през нощта. Доналд Тръмп беше в главната роля в предизборната кампания, въпреки че следващият президентски вот ще е чак след 2 години.

Залогът обаче е огромен, защото ако Демократическата партия успее да мобилизира нехарактерна за междинни избори висока активност на избирателите си, може да отнеме мнозинството на републиканците в поне една от камарите на Конгреса.

Бившият президент Барак Обама заяви, че същността на САЩ е сложена на карта и че тези избори може би са най-важните в историята. А посланията на Тръмп късно снощи в Охайо, Индиана и Мисури бяха отново за нелегалната имиграция и за икономическия му протекционизъм:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако искате още кервани и още престъпност, гласувайте за демократите! Ако демократите вземат властта, данъците ви ще се утроят, може и да се учетворят. И няма да ви е весело.

Социолозите предричат, че демократите ще се доберат до мнозинство. Но само в Камарата на представителите. А републиканците ще съхранят надмощието си в Сената. 10 сенатори демократи са в тежка битка за запазване на местата си, а за мнозинство партийните кандидати трябва да се преборят за победа в републикански крепости като Тексас и Аризона.

Заради провалените прогнози през 2016-а година, обаче социолози не изключват изненади. Особено ако се окаже, че Тръмп е успял да мобилизира масов вот на твърдите си поддръжници.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще се справим много добре в Камарата, а и в Сената. Нещо се случва, усещам много електричество във въздуха.

435 конгресмени ще бъдат избрани днес и 35 сенатори, но и губернатори на 36 щата и множество щатски и местни законодателни органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-ти ден от протеста на  майките на деца с увреждания
16-ти ден от протеста на майките на деца с увреждания
Комисия към ЕП призова за бързо приемане на България и Румъния в Шенген
Комисия към ЕП призова за бързо приемане на България и Румъния в Шенген