НОВИНИ

Международни реакции след обявяването на независимост на Каталуния

Последваха мигновенни международни реакции, след като каталунският парламент обяви независимост по-рано днес. Междувременно, испанският конституционен съд започна процедура срещу обявяването на независимост на испанската област.

bnt avatar logo
от източник: БТА
19:22, 27.10.2017 (обновена)
Чете се за: 02:09 мин.
По света

Държавният департамент на САЩ заяви днес, че Каталуния е „неразделна част от Испания“ и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната „силна и единна“, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО „си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката“.

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република, отбелязва АП.

;

Същевременно официален представител на НАТО каза, че Испания остава важен член на алианса, а Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на институционалната рамка на Испания, предаде Ройтерс.

„Испания е ангажиран съюзник, който има съществен принос за нашата обща сигурност. Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на конституционния ред на Испания“, посочи цитираният представител на НАТО.

;

Решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

;

Българското министерство на външните работи отбеляза в изявление, че „едностранното обявяване на независимост на Каталония не е легитимно“.

;

Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

„Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими“, подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява „всички страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията“, призова говорителят на Меркел.

;

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА.

„Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог“, написа Мишел в Туитър. „Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред“, добави той.

;

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята „пълна подкрепа“ в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес. Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици, отбелязва АФП.

;

Британското правителство обяви днес, че няма да признае едностранно обявената независимост на Каталуния и изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено, предадоха АФП и ТАСС.

„Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент“, се казва в изявлението на говорител на „Даунинг стрийт“ 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

;

Никой в Европейския съюз няма да признае" обявената от каталунския парламент независимост на испанската автономна област, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА.

Таяни коментира, че декларацията за независимост "противоречи на върховенството на закона, испанската конституция и автономния статут на Каталуния, които са част от правния ред на Европейския съюз".

;

Обявяването на независимост на Каталуния е „много сериозен акт отвъд рамките на закона“, който Италия „не признава и няма да признае“, заяви днес италианският външен министър Анджелино Алфано по повод решението на регионалния парламент в Барселона, предаде ДПА.

По думите му сега е необходим диалог, която да предпази населението от „ескалация на напрежението, съвсем неприсъщо на единна и силна европейска страна като Испания“.

;

Позицията на Русия относно ситуацията в Каталуния остана непроменена, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС.

По-рано тя бе нарекла ситуацията в Каталуния вътрешен въпрос на Испания и бе подчертала, че Москва уважава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишна среща на министрите ЕС-Западни Балкани
Годишна среща на министрите ЕС-Западни Балкани
Очаква ни студен и облачен уикенд
Очаква ни студен и облачен уикенд