НОВИНИ

Моряци бедстват на пристанище "Варна - Запад"

Екипажът на кораб „Ника Фортуна" бедства в пристанище „Варна - Запад" от началото на годината. Собственик на плавателния съд е руска фирма, която го е изоставила заради дългове. Корабът е задържан във Варна порт, защото моряците не са получавали заплати с месеци, не са издължени и пристанищните такси.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
16:58, 06.11.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Шестима от 9-членния екипаж вече са напуснали плавателния съд. Останалите моряци са без пари и храна. Неправителствени организации им помагат да оцелеят.

Евгений Зинченко, механик на кораба "Ника Фортуна": Сами си приготвяме храната, живеем на кораба, където няма добри условия, преживяваме някак.
Христо Раев, адвокат на бедстващите моряци: Очаквам, че нещата ще се влошат рязко със започване на по-студения, зимен период, тъй като никой не им осигурява храна, нямат горива за отопление. Така че тепърва ни чакат тежки дни.

Собственикът на "Ника Фортуна" дължи пари и на Пристанище "Варна- Запад" .

Костадин Димитров-директор на Пристанище "Варна-Запад": Корабът заема реално работещо корабно място, което ние не можем да използваме по предназначение и все още не се вижда някакво решение на въпроса, като това е един всеобщ проблем на всички пристанищни оператори.

Бедстващи моряци нямат търпение да се приберат у дома.

Евгений Зинченко, механик на кораба "Ника Фортуна": Близките ни ни чакат вкъщи. Не съм виждал семейството си повече от година.

Корабът "Ника Фортуна" плава под флага на островната държава Палау. Собственикът на плавателния съд е - Татяна Матвиевская, дължи на екипажа над 100 хиляди долара. Моряците са подали жалба в съда и очакват корабът да бъде продаден, за да могат да си получат заплатите и да се приберат при семействата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Людмил Киров: Това не е моят Дунав
Людмил Киров: Това не е моят Дунав
В Пловдив представиха 49 издание на „Из архивите на Държавна сигурност
В Пловдив представиха 49 издание на „Из архивите на Държавна сигурност"