НОВИНИ

МВФ няма да обсъжда днес транша за Украйна

Насроченото за днешното заседание на Съвета на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) обсъждане на антикризисната програма за Украйна няма да се състои, предаде ТАСС.

мвф обсъжда транша украйна
bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 20.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Причина за отлагането е свързано с действията на Киев спрямо дъщерни дружества на руски банки и с блокадата на Донбас, коментира пред журналисти председателя на комисията по международните въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

МВФ бе предвидил част от днешното заседание да бъде посветена на приключването на прегледа по транша от 1 милиард долара от линията, гласувана за Украйна.
Трябва да се направи оценка на икономическото въздействие на мерките, взети от Украйна в отговор на блокадата и изземането на украински предприятия от сепаратистите, обясни пък финансовият министър на Украйна Олександър Данилюк.

На срещата се очакваше да завърши третият преглед на украинската програма. Това е необходимо условие за отпускане на поредния кредитен транш за Киев.
Неотдавна говорителят на МВФ Джери Райс потвърди, че програмата е обсъждана при посещението на украинския министър на финансите Олександър Данилюк в централата на МВФ.

На 4 март Фондът съобщи, че е постигнал споразумение с Украйна, откриващо пътя за отпускането на следващия транш от кредита на обща стойност 17,5 милиарда долара.
Плащанията по програмата бяха неколкократно отлагани през последните две години поради прекъсвания в процеса на реформи.

През март 2015 година МВФ одобри четиригодишна кредитна програма за Украйна на стойност 17 милиарда долара, която предполагаше тя да бъде преразглеждана всяко тримесечие и за периода 2015-2016-та Киев да получи осем транша. Досега Украйна е получила три от тях: 5 милиарда, 1,7 милиарда и 1 милиард долара. Последният заем бе изплатен през септември 2016 година. Украинската национална банка разчита на шест транша тази година - от МВФ и ЕС - с общ размер 6 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кюстендил вече могат да плащат данъците си и онлайн
В Кюстендил вече могат да плащат данъците си и онлайн
Лек автомобил се вряза с висока скорост в магазин във Велико Търново
Лек автомобил се вряза с висока скорост в магазин във Велико Търново