НОВИНИ

МВФ призовава Латинска Америка да се бори с корупцията

Правителствата в Латинска Америка и Карибите трябва да се борят с корупцията, за да направят икономиките си по-издръжливи и ползите от растежа по-широко разпространени, заяви Международният валутен фонд.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:52, 14.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
мвф призовава латинска америка бори корупцията

Високите нива на корупция са свързани с голямо неравенство и по-слабо развитие, посочва фондът в оценката си на икономическото здраве на региона. Високите нива на корупция изглежда разделят развиващите се икономики в региона от развитите икономики, които се възползват от по-доброто върховенство на закона, се казва още в доклада. Това е най-забележимо в Бразилия, където редица скандали по високите етажи утежниха ситуацията след неотдавнашната рецесия.

Така нареченият скандал „Одебрехт“ пък допринесе за по-бавния растеж на Перу през миналата година. Гватемала се откроява в Централна Америка с все повече корупционни скандали.

„Регионът трябва да признае, че това - както и насилието и слабото върховенство на закона - обезкуражават инвестициите и увеличават бизнес разходите. С нарастващото обществено недоволство Латинска Америка сега е изправена пред отговорността да ограничи корупцията. Справянето с нея обаче е сериозно политическо предизвикателство и изисква широкообхватна стратегия“, пише МВФ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ричард Тейлър: Теорията за подбутването има дълбок смисъл
Проф. Ричард Тейлър: Теорията за "подбутването" има дълбок смисъл
Американец бе освободен след 23 години в затвора заради съдебна грешка
Американец бе освободен след 23 години в затвора заради съдебна грешка