НОВИНИ

МВР въвежда система за търсене на изчезнали деца чрез Фейсбук

България е една от първите държави в региона и 15-а в света, която въвежда и ще използва при необходимост системата „изчезнало дете". "AMBER Alert" представлява система, свързана с приложение в социалната мрежа Фейсбук, която дава възможност да бъде изпратено съобщение с актуална информация за издирвано дете.

Мина Петрова
от Мина Петрова
18:49, 29.01.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Системата "AMBER Alert" за първи път е въведена през 1996 година в САЩ. А от 2015 година е в партньорство с Фейсбук.

Емили Вачър, директор на отдел "Сигурност" към Фейсбук: В Съединените американски щати, като директен резултат от системата "AMBER Alert" повече от 900 деца са били открити и върнати при семействата им.

гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: "От 2009 година ГДБОП е контактна точка на Фейсбук с България. И поводите, по които работим с тях, са най-различни, но приоритетно касаят сигурността и престъпленията, извършени срещу деца в интернет пространството.

Според експерти, при случаите на изчезнали и отвлечени деца, те най-често се подлъгват именно от социалните мрежи.

Александър Киров, фондация за борба с трафика на хора "А21 България": На първо място е твърде високото ниво на доверие, децата като цяло, младите хора, са по-доверчиви, дори на някой непознат, който се свързва с тях през социалните мрежи и често може да станем свидетели на случаи, в които трафиканти се представят, разбира се, като хора, които не са, през социалните мрежи и по този начин заблуждават не само млади хора, а и хора, които са на средна възраст, малко по-възрастни.

Неправителствените организации като А21 често наблюдават случаи, в които бързата реакция е от решаващо значение.

Александър Киров, фондация за борба с трафика на хора "А21 България": Имахме случай на една жена, която се обажда по националната телефонна линия от чужбина и разказва, че се намира в опасна ситуация, в общи линии тя е била трафикирана с цел сексуална експлоатация и буквално в рамките на един час трябваше да реагираме, да ѝ помогнем тя да излезе от мястото, където са я държали нейните трафиканти. Успяхме през линията да я навигираме до най-близкото полицейско управление, кyдето се свързахме с местната полиция и успяхме след това да уредим безопасното ѝ завръщане в България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължение на Дизелгейт - тестове върху маймуни и хора
Продължение на "Дизелгейт" - тестове върху маймуни и хора
Нестандартни идеи за сватбения ден
Нестандартни идеи за сватбения ден