НОВИНИ

Мюсюлмани настояват „Света София“ в Истанбул отново да е джамия

Хиляди вярващи поискаха днес да се молят в базиликата „Света София“ - емблематичен и оспорван паметник на архитектурата в Истанбул, превърнат в музей, след като първоначално е бил църква, а след това джамия.След молитва пред сградата, ръководена от имам, пристигнал от Мека, вярващите скандираха лозунги с искания "Света София" отново да бъде превърната в джамия, предаде АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:12, 28.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мюсюлмани настояват света софия истанбул отново джамия

От името на стотици хиляди наши братя, настояваме да се молим вътре в джамията, цитира агенция Доган президента на Асоциацията на анадолската младеж Салих Турхан, организатор на проявата в навечерието на годишнината от превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Откакто през 2002 г. на власт в Турция дойде Партията на справедливостта и развитието на сегашния президент Реджеп Ердоган, ислямисти периодично подемат кампания за превръщането на "Света София" отново в джамия, което предизвиква основателна тревога сред защитниците на светския принцип върху, който е изградена турската република.

"Света София" редовно е обект на полемики между християни и мюсюлмани в Турция. През 2013 г. вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика негодувание, заявявайки, че „Света София” изглеждала „тъжна”, но се надявал тя отново “да възвърне усмивката си”, което бе изтълкувано като намек, че статутът ѝ може да бъде променен.

През 1935 година по решение на основателя на турската република Кемал Ататюрк храмът е превърнат в музей. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две групи нелегални имигранти са задържани в зоната на ГПУ-Петрич
Две групи нелегални имигранти са задържани в зоната на ГПУ-Петрич
Русия планира пилотирани полети до Луната след 2025 г.
Русия планира пилотирани полети до Луната след 2025 г.