НОВИНИ

На булевард "Витоша" е трябвало да бъде поставен ретротрамвай

Обществената поръчка за реконструкцията на пешеходната зона на емблематичния булевард "Витоша" е включвала и поставянето на ретротрамвай, който да изпълнява функцията на туристически информационен център. Поставянето му обаче не е изпълнено. За пропуска на строителния надзор и плащането на неизпълнената изцяло поръчка от Общината ни сигнализираха от Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", които са автори на идеята.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
16:59, 24.08.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Идеята старият трамвай да стане част от облика на булевард "Витоша" е одобрена от кмета Йорданка Фандъкова още преди 3 години. По план той е трябвало да се намира на ъгъла с улица "Солунска". В последствие от Направление "Архитектура и градоустройство" решили да го преместят.

Цанко Симеонов - Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
"Явно има много некомпетентни хора, които просто не следват процедурите за реконструкция на знакови места в столицата. Едно от тях е това тук. Включително строителен надзор, възложител, изпълнител, след като те са допусналри този пропуск, това е груба грешка на цялата администрация."

От Столичната община коментираха, че няма нарушение в обществената поръчка, а планът не е реализиран изцяло заради забавяне на ремонта на ретротрамвая.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Проектът приключи и трамваят не беше още готов. Това забавяне ни изправи пред ситуацията при завършен булевард, по който се движат хора, да трябва отново да се открива."

Кметът обясни, че ако трябва да се постави старият трамвай, ще отпадне гаранцията на булеварда. Затова дала задача на Столичния общински съвет да намерят ново място на туристическия информационен център.

Цанко Симеонов - Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
"Ние искаме трамваят да бъде разположен именно тук, защото това е едно знаково място и е свързано с трамваите още от пускането им през 1901 година."

От сдружението обясниха, че дават още малко време на Общината да преосмисли действията си и ретротрамваят да бъде поставен в началото на пешеходната зона на булевард "Витоша" откъм Съдебната палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добри добиви на слънчоглед в Община Сливо поле
Добри добиви на слънчоглед в Община Сливо поле
Премиерът Борисов ще се срещне в петък с турския си колега Бинали Йълдъръм
Премиерът Борисов ще се срещне в петък с турския си колега Бинали Йълдъръм