НОВИНИ

Над 180 врачани тръгват по паметните стъпки на Христо Ботев и неговите четници

Повече от 180 врачани ще участват в 72-ия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица", който тръгва утре сутринта от брега на Дунав край Козлодуй.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:29, 27.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
180 врачани тръгват паметните стъпки христо ботев неговите четници

По традиция кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов заедно с областния управител Малина Николова изпратиха днес туристическите групи от общината, които ще се присъединят към останалите участници в най-голямата туристическа проява в страната.

"Днес всеки от вас приема дълга да бъде част от паметните стъпки, довели до Освобождението на България", обърна се към походниците Калин Каменов. Той им пожела, изминавайки пътя на Ботевите четници от Козлодуй до Околчица, да научат нови истории за техния подвиг, за да бъде съхранена в сърцата паметта за героичните събития от май 1876 година.

Церемонията по изпращането на групите от общината започна с изпълнение на баладата "Хаджи Димитър" и рапорт на ръководителя Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" Евгени Филипов. Повече от 1160 ученици, студенти и граждани ще преминат над 100 километра по стъпките на героичната чета по трасето на Мемориалния комплекс "Ботев път", каза в приветствието си към походниците областният управител Малина Николова. Двамата с кмета на Враца подариха по традиция по китка здравец на групите. Отслужен бе и водосвет за успех и благополучие по време на туристическата проява.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника на поета и революционер, походниците се отправиха към Козлодуй, където заедно с останалите групи от цялата страна ще участват в тържествения митинг-проверка по повод 142-годишнината от слизането на Ботевата чета на родния бряг. Преди това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, почетен патрон на националния туристически поход, ще го открие официално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският посланик в Берлин поиска Великобритания да се извини за случая Скрипал
Руският посланик в Берлин поиска Великобритания да се извини за случая "Скрипал"
До края на идната седмица изплащат дължимото на работещите в МБАЛ Ловеч
До края на идната седмица изплащат дължимото на работещите в МБАЛ Ловеч