НОВИНИ

Настояват за ясни правила за действие при тежки инциденти с много ранени

4 болници в София да поемат пострадалите при тежки инциденти с много ранени на територията на областта. Предложението е на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. То е част от идеите за подобряване на комуникацията и координацията при оказване на спешна помощ, които съсловната организация предлага на институциите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:55, 04.09.2018
Чете се за: 01:03 мин.
Още

От столичната лекарска колегия предлагат да бъдат разписани ясни правила за действие на всички институции при тежки инциденти с много ранени.

д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната лекарска колегия на БЛС: Понякога Бърза помощ тръгва да кара примерно - за Пирогов се насочват 10 души, един човек се насочва за ВМА. Някой отива в Пета градска, някой отива в Първа градска болница. Не се знае дали тази болница е подготвена със съответния екип.

Затова според медиците болниците "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна" трябва да се обособят като спешни центрове, които да поемат пострадалите при тежки инциденти.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Това са пациенти, които се нуждаят от специализирани лечение, което изисква повече ресурс и мисля, че е нормално няколко болници да бъдат така, като стълбове в такива случаи.
д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: То е хубаво предложение, въпросът е такъв, че то се случва ежедневно. Спешна помощ София организира приеми веднага, знаейки, че има катастрофа с автобус в "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна" и имаше и резерви.

4-те болници са длъжни да поддържат свободни 20% от леглата и да осигурят екипи, които да поемат пациенти в случай на тежки инциденти.

д-р Асен Меджидиев - председател на Столичната лекарска колегия на БЛС: Нашето предложение е тези болници да бъдат освободени като безлимитна дейност, за да може с останалия брой легла да покрият финансирането на тези екипи.
д-р Бойко Пенков - заместник-министър на здравеопазването: Аз съм чул само, че в енергетиката има някакъв тип такса "готовност". Примерно да кажем ТЕЦът стои под пара и почва да произвежда ток, когато някой му каже. Подобен начин на заплащане в здравеопазването не е измислен.

Доктор Пенков каза още, че министерството финансира изцяло спешната помощ и болниците няма да останат без пари за свършената работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианската кинозвезда Орнела Мути иска руско гражданство
Италианската кинозвезда Орнела Мути иска руско гражданство
От АБВ поискаха широк дебат за общата ни история с Македония
От АБВ поискаха широк дебат за общата ни история с Македония