НОВИНИ

Най-големите печеливши и губещи на 2017 година

Краят на годината е традиционното време за класации и равносметки. Кои са победителите на 2017 и кои са най-големите губещи, според класация на списание „Политико“, разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:00, 31.12.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА 2017-А ГОДИНА

Той помете европейския политически елит, убеди французите да забравят политическите си пристрастия и да подкрепят личност и идеи, от едно движение създаде политическа формация, която спечели мнозинство в Парламента. И всичко това преди да навърши 40. Един от безспорните победители на 2017 година е президентът на Франция - Еманюел Макрон. Освен всички успехи у дома, Маркон застана и начело на реформите в ЕС.

;

Себастиан Курц - запомнете - това име. Той е само на 31. И е най-младият министър-председател - не само на Австрия, но и в цяла Европа. Дали смелата промяна в политиката на Австрийската народна партия или негативното отношение към бежанците му осигуриха най-желания коледен подарък ще покаже времето.

;

Въпреки обвиненията за злоупотреби с еврофонодве на стойност 2 милиона евро - милиардерът Андрей Бабиш, спечели премиерския пост в Чехия. Чешкият Тръмп - дойде на власт със заявката, че ще управлява страната като компания, че не желае да приема повече бежанци, че не иска Чехия да въвежда еврото и че иска по-тесни търговски отношения с Русия.

;

Сред победители на 2017 година се нарежда и Доналд Тръмп. 45-ият американски президент доказа, че за 365 дни може да бъде направен опит да се преобърне политиката на една държава на 180 градуса. Почти всяка изява на Тръмп - независимо дали у дома, или на международната сцена, предизвикваше остри и крайно противоречиви реакции.

;

ГОЛЕМИТЕ ГУБЕЩИ НА 2017-А ГОДИНА

На другия полюс са Карлес Пучдемон - бившият премиер на Каталуния и испанският министър председател - Мариано Рахой. Първият не само изгуби работатаa си, но не е ясно дали и кога ще може да се върне в родината си, независимо, че партията му се представи добре на изборите. А Рахой не само, че не натри носа на сепаратистите, но депутатите от неговата Народна Партия в местния парламент от 11 останаха едва 3.

;

Алтернативата на Тръмп, резервният лидер на свободния свят, събирателният образ на стабилността на Стария континент - Ангела Меркел, също се оказва сред губещите за отиващата си година. Комфортно спечелени избори като цифри, но не и като мандaти, и тримесечни преговори за съставяне на коалиционно правителство - равносметката на Меркел. Добрата новина е, че германската икономика не се вълнува от политика и продължава да се спрaвя повече от отлично.

;

Нищо от обещаното не е свършено, а вместо „сила и стабилност“ Великобритания получи море от тежки преговори, вътрешнопартийни борби и обществено недоволство. Всичко това прави 2017 година особено тежка за премиера Тереза Мей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-важните и интересни открития в света на науката?
Кои са най-важните и интересни открития в света на науката?
Костинброд в очакване на новата година
Костинброд в очакване на новата година