НОВИНИ

От нашите пратеници: Французите избраха Макрон за президент

Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция. При близо 100% обработени бюлетини Макрон печели втория тур на изборите с малко над 66% срещу близо 34 на сто за лидера на Националния фронт - Марин льо Пен. Какви бяха първите реакции в страната разказват специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
07:32, 08.05.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Франция избра европейското си бъдеще. Хиляди развяти знамена и радостни възгласи Макрон президент. Такава беше атмосферата след обявяването на изборния резултат.

Полицаи многократно проверяваха хората, преди да ги допуснат близо до новоизбрания президент. Еманюел Макрон извървя пътя до сцената пред пирамидата в Лувъра под звуците на Одата на радостта. В първото си публично изявление той заяви, че знае, че французите са гневни, че страната е разделена и има икономически трудности. И обеща да защити незащитените. Да изгради по-добро бъдеще и да се изправи пред предизвикателствата - заплахите от тероризъм и разединението.

Цяла Европа и цял свят гледат към Франция, заяви пред събралите се привърженици Еманюел Макрон. Той обеща да обедини Франция, да обедини Европа, да успокои страховете на хората.

Крайнодясната Марин Льо Пен не само призна загубата си. Тя заговори за голяма трансформация на Националния фронт в нова политическа сила и промяна на името му.

Хората се надяват Франция да бъде обединена след вота.

"Този избор е добър за Франция".

"Има истинска надежда и нещо ново. мисля, че Макрон може да обедини французите".

"Добър президент! Той показа в дебата какъв капацитет има да се справя със сложните неща. Управлението на страната е нещо много сложно. А всички демократични ценности, които изповядва показват, че е прекрасна личност".

"Аз съм много доволна, защото нацията може да бъде обединена. Това е нещо положително".

"Много съм доволен. Това е добре за Франция и за бъдещето".

"Мисля, че той може да подобри живота във Франция. Зависи какво мнозинство ще има в парламента".

Макрон заяви, че са постигнали нещо, което преди време никой не е вярвал, че е възможно. Но който е твърдял това, не е познавал Франция. Сред задачите си постави засилване на икономиката и гарантиране на сигурността. И призова французите да бъдат смели, защото Европа и светът очакват това от тях. А всички събрали се запяха заедно с него Марсилезата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидери от целия свят поздравиха Макрон за победата
Лидери от целия свят поздравиха Макрон за победата
Проведе се детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни
Проведе се детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни