САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

От нашите пратеници: Макрон си постави за цел да обедини Европа и Франция

Исторически момент за Франция. Така привържениците на Макрон определиха победата му. Преди малко той заяви, че си поставя за цел да обедини Франция и Европа, но не подценява икономическите проблеми в страната. Завърши с думите: "Да живее Републиката, да живее Франция."

Надежда Василева
от Надежда Василева
22:37, 07.05.2017
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Еманюел Макрон - избран за президент на Франция: "Искам да отправя републикански поздрав към моята съперничка г-жа Льо Пен. Знам, че разделението на нашата страна накара някои да гласуват екстремно. Уважавам този избор. Наясно съм с гнева, нетърпението, съмнението, които изразиха много от вас. Моя отговорност е да ги чуя, като защитя най-уязвимите, като организирам повече солидарност и се боря срещу всяка форма на неравенство или дискриминация. Като осигуря по безкомпромисен и решителен начин вашата сигурност и гарантирам единството на нацията."
Марин льо Пен: "Патриоти или глобалисти е големият избор, който ще стои пред французите на парламентарните избори. Ще бъда начело на тази борба , за да обединим хората, които искат да изберат Франция, да защитят нейната независимост, свобода, просперитет, сигурност, идентичност и социален модел, за които се тревожим при перспективите, предлагани от следващия мандат. Националният фронт трябва да се обнови дълбоко за да бъде на висотата на тази историческа възможност и очакванията на французите, изразени на втория тур. Ще предложа начало на дълбока трансформация на нашето движение за създаване на нова политическа сила , каквато искат много французи и която е необходима повече от всякога за възстановяването на страната."

Хората се надяват Франция да бъде обединена след този вот.

"Мисля, че това е голяма промяна, не само за следващите пет години, но за години напред, мисля, че това слага край на този период на песимизъм след Брекзит както за Франция, така и за Европа."
"Не трябва крайната десница да успее, защото това ще бъде заплаха за Франция, за демокрацията и за свободата на словото."
"Тук виждаме знамената. Горд съм със своята страна. Спечелихме войната срещу фашизма и това е важното. Доволен съм."
"Франция отблъсна крайната десница, това е символично. Страната ни ще затвърди позициите си в Европа, което е прекрасно. Много сме щастливи за цялата нация, защото Франция изпрати много силно послание на Европа и на всичките ни приятели зад граница. Наистина много сме доволни от избора на г-н Макрон."

На втория тур на президентските избори във Франция беше отбелязан спад в избирателната активност. В късния следобед тя достигна малко над 65 процента, а на първия тур по същото време доближаваше 70 на сто. В Париж днес са се явили пред урните 59 на сто от регистрираните избиратели - с 6 процента по-малко, отколкото преди две седмици. Това обръща традицията избирателната активност да нараства на балотажа , която се наблюдава от 69-а година насам. На втория тур на предишните президентски избори активността беше почти 72 на сто.

При спад в активността се увеличава броят на въздържалите се. За последните трийсетина години той е нарастнал с 10 на сто и днес един на всеки четирима французи не е отишъл да пусне гласа си.

Участието на избирателите се смяташе за особено важно на първите президентски избори във Франция, на които двете големи партии от десницата и от левицата не се класираха за балотажа.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проведе се детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни
Проведе се детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни
Льо Пен: Патриоти или глобалисти е големият избор на парламентарните избори
Льо Пен: Патриоти или глобалисти е големият избор на парламентарните избори