С вчерашния Гергьовден завърши поредицата от великденски и майски празници, на които правим богата трапеза. Плодовете и зеленчуците са сериозно перо в разходите на всяко семейство, а тази година сякаш те са по-скъпи.
На борсата край село Първенец търговията отдавна е приключила. Тук сделки се сключват най-късно до обед. Тенденциите, които се забелязват след великденските празници, са за лек спад на цените. Еднозначен отговор на това кога те ще бъдат трайно ниски не може да се даде, защото цените се формират от различни фактори. Нашата проверка тази сутрин тук при търговците показа – домати от 2.70 до 2.90, като български домати под три лева няма, а българските производители все още са малко, краставиците се търгуваха между 1.20 и лев и 1.50 с уточнението, че това са цени на едро и не може да си вземем 1 кг. Със сигурност обаче ако човек вземе между пет и 10 кг, ще си ги напазари по-евтино, отколкото на някои от пловдивските пазари.
Цените на основните плодове и зеленчуци, които българинът консумира, се запазват сравнително устойчиви през последните няколко години. Спрямо 2016 обаче тази пролет ядем малко по-скъп зарзават.
Божидар Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържища: "Едни 15 продукта, основни за сезона, ако сега си ги закупим всички по единици, ще платим 23 лева, а миналата година 21 лева."
Влияние върху цените оказва и променливото време.
Доц. д-р Станислав Стаматов – Институт по генетични ресурси - Садово: "Промените в климатичните условия се изразяват в тяхната стихийност, която ги прави неконтролируеми – имам предвид рязко застудяване, валежи, които граничат с поройни валежи - това унищожава посевите. Когато голяма част от реколтата е унищожена, цените стават високи."
На борсата в село Първенец съотношението на вносни плодове и зеленчуци към родно производство е 80 към 20.
Илия Гатев – директор на борсата в село Първенец: "Българската стока все още не е конкурентоспособна. Това се дължи най-вече на това, че там има повече субсидиране - основно говорим за Турция и Гърция."
Според анализаторите, на пазара цени от 50 лв. за килограм череши не са аномалия, стига да има кой да ги купува. Статистиката обаче сочи, че под един процент от потребителите биха платили тази цена. На борсата в Първенец днес се търгуваха български череши на 6 лв. и гръцки на 15.
Божидар Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържища: "Най-евтините плодове и зеленчуци ще ядем в периода юли - септември. Тогава е сезонът, тогава имаме по-масово предлагане и съответно пада цената."
В момента старият чесън държи рекорд за последните 6 години. Средната му цена е 5.15 лв. за килограм на едро.
Оставаме с надеждата за благосклонно време през следващите месеци, за да може в началото на лятото да си купуваме по-евтини плодове и зеленчуци българско производство.