НОВИНИ

Да почувстваш Европа в новия й дом

Кутията с движещи се картини помни героите и събитията от другата Европа. Неслучайно телевизорът е сред важните обекти на новия музей на стария континент - Домът на европейската история в сърцето на Брюксел. Едва ли седналите на скромните фотьойлчета от 60-те, от двете страни на Берлинската стена са предполагали, че един ден домът им ще е общ. Наследниците заедно ще слушат приказката за храброто момиче, което обикаля света и винаги намира съмишленици - във версиите от различни територии, но с еднаква посока и финал.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:21, 07.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Ще търсят общата европейска история, с постижения, грешки прилики, контрасти. Да, ето ги и червените връзки, лозунги- тук на помощ идва виртуалният гид, който ще обясни къде, кога и как са се случвали разни абсурдни истории.

Домът на европейската история се настани зад Европарламента, в прочутата сграда Ийстмън. Построена като стоматологична клиника за бедни деца, сега отново поема в благородна посока. Колелото на историята превърта ключовите моменти - с най-новите музейни методи и инструменти. Всеки избира ритъма и нивото на навлизане в еврокръговете. Таблет ще разказва евроистории- на 24 езика, включително на български.

Над 1000 са експонатите само в постоянната изложба, а пътуването продължава с временни експозиции и онлайн програми. Накрая очакват нашето мнение и критики - Какво е Европа, какво ни прави европейци, къде бъркаме?

Тук може да почувстваш Европа, да усетиш аромата от 28 страни. Палиш стария автомобил и хайде на обиколка...Вход свободен. От вчера Домът на европейската история в Брюксел е с широко отворени врати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на туризма ще организира изпит за екскурзоводи до средата на юни
Министерството на туризма ще организира изпит за екскурзоводи до средата на юни
Избирателната активност във Франция до момента е 65,30%
Избирателната активност във Франция до момента е 65,30%