НОВИНИ

Най-големият круизен кораб беше спуснат по вода

Най-големият круизен кораб в света, "Хармония на моретата" (Harmony of the seas), бе спуснат по вода днес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:12, 15.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
големият круизен кораб беше спуснат вода

Мастодонтът отплава при огромен интерес от корабостроителницата в западния френски град Сен Назер за Саутхамптън, Великобритания. Круизният кораб с впечатляващи размери - 362 метра дължина, 66 метра широчина и 72 метра височина, т. е. колкото 20-етажен жилищен блок - бе спуснат по вода с помощта на два влекача, посочва АФП.

Събитието е било наблюдавано според местните власти от близо 70 000 души на брега, както и от хора на десетки плавателни съдове и от въздуха.

Круизният кораб е собственост на базираната в САЩ компания Роял карибиън крузис (Royal Caribbean Cruises Ltd - RCCL).
"Хармония на моретата" може да приеме до 6700 пътници, отбелязва ТАСС. Екипажът се състои от 2100 души. На борда на кораба има театър с 1400 места, 40 ресторанта, басейни с генератори на вълни, голям брой сауни и джакузита и дори баскетболна площадка и мини голф игрище. На разположение на пасажерите освен това са много магазини и кафенета. Специална атракция е бионичният бар, в който коктейлите се приготвят от роботи.

Най-големият круизен кораб е бил построен само за три години. С водоизместимост от 227 500 тона, той има цели 10 палуби.

Предвидено е корабът, който плава под флага на Бахамските острови, да се отправи на първия си круиз на 22 май от Саутхамптън. След това той ще прави круизи в Средиземно море с отправна точка Барселона. В края на октомври корабът ще бъде прехвърлен в Карибско море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна ликува. Изкуство или геополитика?
Украйна ликува. Изкуство или геополитика?
Ердоган критикува Европа за мълчанието при екзекуцията на ислямистки лидер
Ердоган критикува Европа за мълчанието при екзекуцията на ислямистки лидер