НОВИНИ

Неотложните мерки, които ще бъдат предприети, за справяне с безводието в Перник

След днешното второ заседание на кризисния щаб в Перник, на което дойде и министърът на икономиката Емил Караниколов, бяха очертани първите и неотложни мерки, които ще бъдат предприети за справяне с безводието в града.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:05, 21.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Сондажи, съоръжения с прихващането на водоизточници, които да бъдат пренасочени директно към язовир "Студена". Има един план за действие, който е изключително евтин, надяваме се да се окаже ефективен. Той включва източването на води от пещерите, довеждането и хващането на допълнителни притоци, които да бъдат насочени към язовир "Студена". Това са действията, които ще бъдат предприети от днес.

От тази сутрин край пернишкото село Боснек два изследователски екипа правят проучвания и в зависимост от резултатите, ще започне полагането на тръби, така че вода от река Струма, която в момента се предполага, че се губи, да отиде към язовир "Студена". Жителите на Боснек обаче веднага реагираха и заявиха, че това може да унищожи природата.

Боян Боянов, с. Боснек, Пернишко: Като се хване водата, която идва от Чуйпетльово, няма да може да се попълват достатъчно нивата на водата в пещерите. А така също ще загине флората и фауната на местната долина.

Емил Караниколов увери, че експертите ще се съобразят с екологията, когато взимат окончателно решение за водите край Боснек. А за многото техника край селото, той обясни.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Техниката е тук, защото следва едно проучване. Както знаете, според "Софийска вода" има канали и съоръжения, през които изтича вода. С помощта на тази техника днес ще ги видим и аварийно ще започнем ремонт, за да можем да спираме изтичането на тази вода.

В момента не се работи по предложението Перник да черпи вода от язовир "Искър", който захранва с питейна вода столицата. Това е една по-дългосрочна мярка и тепърва ще се обсъжда. Бедственото положение в Перник ще продължи 7 дни. След това ще има отново заседание на кризисния щаб и той ще реши дали то да бъде удължено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на Румен Радев и Томислав Дончев за кризата в Перник
Реакции на Румен Радев и Томислав Дончев за кризата в Перник
Приключи днешният протест в Перник заради безводието
Приключи днешният протест в Перник заради безводието