НОВИНИ

Норвежкият правосъден министър подаде оставка и предотврати правителствена криза

Норвежкият министър на правосъдието Сюлви Листхауг обяви днес, че подава оставка и така предотврати криза за дясноцентристкото правителство на малцинството, предадоха световните агенции. Сюлви Листхауг съобщи за оставката си във Фейсбук. Ако тя не беше взела това решение, днес в парламента щеше да се гласува вот на недоверие срещу нея. Очакваше се той да бъде подкрепен от Работническата партия, която въпреки че е в опозиция има най-много депутати в парламента. Оставката щеше да бъде подкрепена и от християндемократите.

bnt avatar logo
от БТА
11:46, 20.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света
норвежкият правосъден министър подаде оставка предотврати правителствена криза

Християнската народна партия не е в управляващата коалиция, но по традиция досега подкрепяше решенията на правителството.
Сюлви Листхауг е член на дясната антиимигрантската Партия на прогреса, която е коалиционен партньор на Партия "Хьойре" (Консервативна партия) на премиерката Ерна Сулберг.

До кризата се стигна, след като на 9 март министърката на правосъдието публикува в страницата си във Фейсбук снимка, на която се виждат група ислямисти с черни маски, придружавана от текста "За Работническата партия правата на терористите са по-важни от националната сигурност". Това стана, след като Работническата партия гласува в парламента срещу правителствен законопроект, който щеше да даде на властите право без решение на съда да лишават от норвежко гражданство поддръжниците на тероризма. Публикацията на министърката възмути не само Работническата партия, но и значителна част от норвежкото общество.

Работническата партия беше мишена на терористична атака през 2011 г. Тогава крайнодестният екстремист Андерш Брайвик, който за известно време е бил член на Партията на прогреса, уби 77 души в двоен атентат срещу централата в Осло на правителството на Работническата партия и срещу лагер на нейната младежка организация на остров Ютьоя. Жертви на нападението разкритикуваха остро министърката на правосъдието заради публикацията й във Фейсбук.

Пет дни след като я публикува, министърката я изтегли от социалната мрежа, като се оправда с нарушаване на авторски права за качената от нея снимка на ислямистите от Аш Шабаб, припомня Франс прес. Миналия четвъртък министърът поднесе извиненията си в парламента, но това не удовлетвори опозицията, която я призова да подаде оставка и обяви, че ако не го направи, ще организира днес вот на недоверие срещу нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка от ТИР-ове на Хаинбоаз
Опашка от ТИР-ове на Хаинбоаз
Годишната сесия на китайския парламент приключи
Годишната сесия на китайския парламент приключи