НОВИНИ

Нов план на ЕК за мигрантската криза

Най-късно до август трябва да заработи европейската агенция за морска и гранична охрана, предвижда план, приет от Европейската комисия. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят за миграция Димитрис Аврамопулос. Той предупреди, че целостта на Шенген е под въпрос и представи план за действие за овладяване на мигрантската криза и възстановяване на Шенгенското пространство.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:53, 04.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Невижданият мигрантски поток и почти безконтролното преминаване на милиони хора през Европа тази и миналата година доведоха до частично въвеждане на паспортни проверки от осем шенгенски държави. Еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос каза, че това е законно, но тези мерки трябва да останат временни, а не постоянни. Целта е до декември Шенген да бъде това, което беше досега - наистина пространство без граници. Заради това се възлагат големи надежди на новата агенция за брегова и гранична охрана, която трябва да заработи най-късно до август и ще помага за охраната на външните граници на Шенген. До 12 май Гърция трябва да направи така, че да бъдат регистрирани всички пристигнали там мигранти и да бъдат проверени в няколко бази данни. Обръща се голямо внимание на връщането в държавата, откъдето са дошли, на незаконно пребиваващите в Европейския съюз мигранти и на предотвратяването на влизането на нови.

;
Димитрис Аврамопулос, европейски комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството: "Тези, които искат да дойдат в Европа и имат нужда от международна закрила, ще я получат. Другите трябва да бъдат върнати. Този процес вече започна. Първите триста души бяха върнати в Турция, защото са тук незаконно".

В понеделник ще има среща на върха Европейски съюз - Турция, на която от Анкара ще бъде изискано да спазва ангажимента си за намаляване на мигрантския поток към Европа. В замяна Турция иска пари и облекчаване на визовия режим. Днес Европейската комисия съобщи, че Турция е постигнала напредък по отношение на визовия режим, а целта е той да бъде облекчен до октомври тази година. Комисията одобри и първите проекти за училища за бежанци в Турция, както и за хуманитарна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Венеция се оглежда”
„Венеция се оглежда”
От нашите пратеници - Гърция е пред хуманитарна катастрофа
От нашите пратеници - Гърция е пред хуманитарна катастрофа