НОВИНИ

Десетки хиляди протестираха в Полша срещу спорните съдебни реформи

Масови протести срещу спорните съдебни реформи в Полша. Тази нощ десетки хиляди излязоха по улиците на Варшава и други полски градове, за да изразят недоволството си от новия законопроект на управляващата партия "Право и справедливост".

bnt avatar logo
от Бор
06:52, 21.07.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Викове "Ще победим" и "Конституция" огласиха площадите в редица големи градове в Полша. Протестиращите призоваха президента Анджей Дуда да наложи вето на закона за Върховния съд, който дава на изпълнителната власт повече власт да влияе върху състава на съда. Опозицията се обяви твърдо против законопроекта на управляващата партия "Право и справедливост".

Ришард Петру, лидер на опозиционната партия "Новочесна": "В началото управляващата партия превзе медиите, конституционните съдилища, а сега и обикновените съдилища. Не може да позволим това, защото те просто ще продължат напред. Трябва да покажем силата си, защото ги е страх от хората."

Според организаторите около 50 хиляди са участвали в протеста пред президентския дворец, а според полицията - 14 000. Остро недоволство будят и други два закона, които според критиците им унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията. Европейският съюз също заплаши Варшава като заяви, че заради приемането на спорния закон страната може да загуби гласа си в Съвета на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Деница Златева и Вежди Рашидов да бъдат разпитани за НДК
Очаква се Деница Златева и Вежди Рашидов да бъдат разпитани за НДК
Двама души са загинали при силно земетресение в Гърция и Турция
Двама души са загинали при силно земетресение в Гърция и Турция