НОВИНИ

​Новият график на БДЖ предвижда по-малки интервали при най-натоварените влакове​

От 11 декември, неделя, влиза в сила новия График за движение на влаковете на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. В новата транспортна схема е заложено най-натоварените крайградски пътнически влакове да пътуват на по-малки интервали, съобщиха от превозвача.

bnt avatar logo
от БТА
16:30, 29.11.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
​новият график бдж предвижда малки интервали натоварените влакове​

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги, като ще се запазят и транспортните схеми в повечето региони в досега действащия график за движение. Превозът на пътници ще се извършва с общо 586 влака, от които 24 международни бързи влакове /като 10 от тях ще се движат само през летния сезон/, 4 бързи влакове със задължителна резервация, 73 бързи влакове /два от които са сезонни/, 143 пътнически влакове и 352 крайградски пътнически влакове.

С влизането в сила на новото разписание ще бъде възстановено директното движение в участъка Свиленград-София на международния влак от Истанбул за София. Запазва се връзката София Крайова, която ще се осъществява със сутрешния бърз влак София-Видин и с обедния бърз влак Видин-София. По направлението София-Букурещ директните вагони ще се движат само през летния сезон, като през останалото време пътниците ще се прекачват на гара "Русе" на и от мотриса, която ще се движи по маршрут Букурещ-Русе-Букурещ.

През летния сезон, от юни до октомври, е планирано да бъде запазено движението на сезонния влак Солун-София-Солун, който ще заминава от Централна гара "София" в петък вечерта и ще пристига в Солун в събота сутринта. От Солун влакът ще тръгва в неделя вечерта и ще пристига в София в понеделник сутринта.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни да се осъществява на по-малки интервали. В сутрешните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат при интервал 20 минути, а в следобедните часове и вечер композициите по направлението София-Перник ще се движат при интервал 40 минути. За направлението Лакатник-Своге-София в сутрешните часове влаковете ще се движат при интервал 30 минути, а вечер в обратното направление движението ще се осъществява на всеки 60 минути.

В участъка Пловдив-Асеновград ще бъде запазено досега действащото разписание и движение на влаковете - интервал 60 минути. На такъв интервал от време ще се осъществява и движението на композициите в сутрешните и следобедните часове по направлението Димитровград-Първомай-Пловдив. За участъка Пловдив-Септември ще се запази досега действащата схема в сутрешните часове, а в следобедните влаковете ще се движат при интервал 40 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ сковава хилядите мигранти в Гърция
Студ сковава хилядите мигранти в Гърция
Обновяват спешното отделение в Асеновград?
Обновяват спешното отделение в Асеновград?