НОВИНИ

Новият президент на Мианмар положи клетва

В Мианмар, известна и със старото си име "Бирма", кратката клетва бе символичен край на доминираното от военна хунта катастрофално управление от последните няколко десетилетия.

bnt avatar logo
от Георги Джартов, БТА
12:36, 30.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
новият президент мианмар положи клетва
Ю Мин Зое: Надявам се да видя някакви реформи в икономиката, за да имаме повече възможности за работни места и проспериращ бизнес.
Дао Сейн Сейн: За нас, коренните жители, образованието на децата е много важно. Аз продавам храна на улицата, за да изпращам децата ми на училище. Не искам да се налага да правя това. Новият президент, който ще заеме поста, трябва да вземе мерки да подобри икономиката на страната и да подкрепи образованието.
Аунг Ки Нюнт, депутат: В този момент страната ни се нуждае от човек, който наистина може да работи и да преговаря сред различните групи. Късметлии сме, че имаме човек с това умение. Той е много умен.

Тин Чо е името на новия президент, който ще управлява от името на нобеловия лауреат за мир Анг Сан Су Чи, която няма право да бъде избрана за президент. Су Чи, иконата на демократичното движение в страната, публично заяви, че тя ще взема всички решения в бъдещото правителство и официално ще отговаря за четири министерства.

Мианмар е много бедна страна, крепяща се на несигурно мирно споразумение между различни етнически групи. Китай има сериозни икономически интереси в района, докато САЩ подкрепяха Анг Сан Су Чи през дългите години на борба срещи военната диктатура. Въпреки обществения си образ на борец за широки политически свободи, Су Чи се изявява като авторитарен и крайно не-демократичен лидер. Екипът ѝ не е добре подготвен да води страната през дълбоките реформи, от които Мианмар има нужда. В този смисъл, районът остава нестабилен, воден от тоталитарни лидери с неясни цели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Предизвикателствата пред Въоръжените сили са съществени и ангажиращи
Плевнелиев: Предизвикателствата пред Въоръжените сили са съществени и ангажиращи
Започна извънредна конференция на ООН за бежанците
Започна извънредна конференция на ООН за бежанците