НОВИНИ

Новогодишната нощ беше помрачена от нов кървав атентат в Истанбул

Новогодишното настроение в южната ни съседка - Турция беше помрачено от нов кървав атентат. При нападение в нощен клуб в Истанбул по време на празника загинаха 39 души. Досега са идентифицирани 35 от тях - 24 са чужденци, 11 турски граждани. Има и ранена българка, която днес е оперирана. Турските власти определиха атаката в дискотека "Рейна" като терористичен акт. Все още никой не е поел отговорност. 69 души са ранени, властите предприеха спасителна операция за посетители в клуба, които са скачали в Босфора, за да се спасят от куршумите.

bnt avatar logo
от Хатидже Аглач - кор. на БНТ
20:15, 01.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Охранителни камери са засекли нападателя в клуб "Рейна". Към 1:00 часа след полунощ, той е влязъл вътре и е открил огън по празнуващите с автомати "Калашников". По-късно турският премиер Бинали Йълдъръм отрече терористът да е бил облечен като Дядо Коледа. Нападателят е оставил оръжието си в дискотеката. В началото свидетели говореха за няколко стрелци.

- Простреляха ме в крака, човече. Тези ненормалници дойдоха и започнаха да стрелят навсякъде.

Преди да влезе в заведението, нападателят е застрелял полицай и цивилен на входа на елитната дискотеката. Много от хората в клуба са скачали в ледените води на Босфора, за да се спасят. Блъскахме се един друг, разказва свидетел на случилото се. Сред жертвите има граждани на Израел, Франция, Белгия, Саудитска Арабия, Мароко и Ливан. Вътрешният министър на Турция Сойлу обяви, че е започнало издирване на заподозрения.

Сюлейман Сойлу, вътрешен министър на Турция: "Според данните на полицията, стрелецът е бил един. Не са били няколко стрелци".

Веднага след атаката в Истанбул се проведе спешно заседание по въпросите на сигурността. Премиерът на Турция посети някои от ранените в болница. Президентът Ердоган заяви, че страната няма да отстъпи и че нацията ще остане спокойна. Ще се борим с тероризма докрай, каза Ердоган.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Турция се бие в нова война за независимост. Атакуват нашето национално единство, териториална цялост, институции, икономика, външна политика. Терористичните организации са само видимите лица и инструменти в тази война".

Собственикът на клуба "Рейна" е заявил, че през последните 10 дни са били взети мерки за сигурност. Преди нападението турските власти разположиха 17 000 полицаи да охраняват града на Босфора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическите и социални промени през 2017 г.
Икономическите и социални промени през 2017 г.
Кои са най-добрите места във Варна за прекарване на първия ден от Новата 2017 година
Кои са най-добрите места във Варна за прекарване на първия ден от Новата 2017 година