НОВИНИ

След атентата в Истанбул българка е в критично състояние, друга се издирва

Ранената при атентата в Истанбул българка е в критично състояние. Друга наша сънародничка, която също е празнувала в атакувания клуб, се издирва. Българският посланик в Турция Надежда Нейнски посети болницата, където се намира ранената българка. Засега лекарите се въздържат от прогнози за състоянието ѝ. Самата Надежда Нейнски е трябвало да бъде в заведението в часа на атаката, според плановете ѝ за вечерта.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 01.01.2017
5746
Чете се за: 01:03 мин.
По света

По думите ѝ, куршумът е минал през белия дроб и е засегнал гръбначния ѝ стълб. В една от турските болници й е направена доста сериозна операция.

Надежда Нейнски - посланик на България в Турция: Аз бях в болницата заедно с нейна приятелка, момичето беше излязло от упойката и беше контактна. Не може да говори, но даваше някакви знаци с очи и беше в съзнание. Лекарите се въздържат да дават някакви прогнози за състоянието. Това което знаем за нея е, че работи като счетоводителка в Норвегия, а родители й живеят в Швеция и ги очакваме утре да дойдат.

В момента се проверява и още един случай, уточни Нейнски. Обадил се е мъж в консулството, който е казал, че сестра му е трябвало да бъде по същото време в нощния клуб и че не може да се свърже с нея. "Ние позвънихме на телефона, но никой не вдигна. Проверяваме дали момичето е добре. Информирала съм министър-председателя и външния министър. Утре сутринта имаме среща с прокурора, който разследва случая", каза Надежда Нейнски.

Според Нейнски, на този етап са идентифицирани по-голяма част от жертвите. От болницата и съдебна медицина са информирали, че засега няма други пострадали български граждани.

Надежда Нейнски - посланик на България в Турция: В Истанбул имаше много висока степен на заплаха за новогодишната нощ. Над 17 хиляди полицаи се грижиха за сигурността. Собственикът на самия клуб е казал, че е имал потвърждение от американското посолство, че има опасност от атентат специално срещу този клуб, който се води за един от най-посещаваните от чужденци и популярни личности в Турция. Клубът е предприел всички възможни мерки, включително да бъде охраняван и по вода.

Нейнски каза още, че същата нощ е имала покана от нейни приятели, които също не са отишли там, и след вечерята са решили всички да се приберат и така по една случайност са успели да избегнат атентата.


Българското външно министерство препоръчва на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надпреварата за последното бебе за 2016 г. и първото на 2017 г.
Надпреварата за последното бебе за 2016 г. и първото на 2017 г.
​Светът остро осъди кървавото нападение в Истанбул
​Светът остро осъди кървавото нападение в Истанбул