НОВИНИ

НС ратифицира Договора за добросъседство и сътрудничество с Македония

Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Документът беше подкрепен единодушно на първо и второ четене от народните представители.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
10:31, 18.01.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Договорът, който беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на България и Македония, е юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството помежду им. Парламентът на Македония вече ратифицира документа.

Все пак имаше дебати, чуха се дори някои критики за Договора за добросъседство. Те дойдоха предимно от зам.-предс. на НС от групата на БСП Валери Жаблянов.

Министър Захариева благодари на народните представители за единодушното приемане.

;
Екатерина Захариева - министър на външните работи: "Благодаря на всички, които са работили през годините за това, което се случи днес да е факт. Няма как интересите на България да са различни от това да имаме стабилна, демократична и приятелска Република Македония и искам да успокоя, и тези, които има притеснения по текстовете на този договор, които за съжаление съвпадат - същите притеснения чухме и от опозицията в Македония, която доскоро водеше сериозна антибългарска компания, че изпълнението на договора продължава и преди ратификацията."

За разлика от това единодушие, по спорната Истанбулска конвенция и днес в НС имаше разногласия. Лидерът на Атака и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова коалиционния си партньор от ГЕРБ да оттеглят спорната Истанбулска конвенция. В същото време от БСП настояват за завишаване на наказанията в Наказателния кодекс, свързани с домашно насилие наместо да бъде приемана Истанбулската конвенция.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти" - ОП са против Истанбулската конвенция. Тук не става дума вече изобщо за преводи, тъй като там официалният език е английски и френски. Няма никакво значение как ще бъде преведен на български някой термин. Просто самата конвенция като понятия вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-късно по-нататък на понятия трети пол, междуполови бракове, нещо, което ние категорично отхвърляме и няма да приемем никога.
Корнелия Нинова - председател на БСП - Внасяме предложения за промени в НК, които превеждат изискванията на Истанбулската конвенция в частта за мерки срещу домашното насилие на равнището на българското законодателство. Внасяме предложение насилието в НК да се третира като престъпление от общ характер, досега то беше от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение.

Очевидно, че дебатите и споровете ще продължат и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на любов е основната причина за изневяра
Липсата на любов е основната причина за изневяра
​Проблеми с фериботите в Гърция заради ураганен вятър
​Проблеми с фериботите в Гърция заради ураганен вятър