НОВИНИ

Обама с отговор срещу хакерски атаки

Американският президент Барак Обама ще предприеме ответни действия срещу предполагаеми руски хакерски атаки. Вашингтон твърди, че Русия е използвала киберпространството, за да повлияе на изборите за президент в Съединените щати. Москва категорично отрича обвиненията. Американските медии продължават да публикуват разкрития за хакерски атаки, за които се твърди че идват от Русия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:33, 16.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Изявлението на Барак Обама за руски хакерски атаки идва след поредица разследвания за тях. Последното разследване на телевизия CBS твърди, че миналата година руски хакери са проникнали в системата на Обединеното командване на американската армия.

Друга американска теливизия NBC се позовава на източници от разузнаването, които твърдят, че руският президент Владимир Путин е лично замесен в тайната руска кампания за намеса в американските президентски избори. В месеците преди вота на 8 ноември в сайта "Уикилийкс" беше публикувана кореспонденция, открадната от компютрите на представители на Демократическата партия.

Барак Обама - президент на САЩ: "Няма съмнение, че когато някое чуждо правителство се опитва да наруши изборния ни процес, трябва и ще предприемем действия, когато преценим. Някои мерки може да са явни и публични, някои не. Господин Путин знае много добре моята позиция, защото говорих директно с него".

Като мотиви за хакерските атаки американските медии посочват американските санкции срещу Русия заради кризата в Украйна, противоречията с кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън. Русия отрича всички обвинения. Говорителят на Кремъл заяви, че е непристойно да се обвинява Русия без доказателства. Дмитрий Песков коментира още:

Дмитрий Песков: "Тези съобщения са смешни безсмислици. Подобни заявления, както и всяка безсмислица, не могат да имат никакви основания"

Доналд Тръмп реагира на твърденията с туит:

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: "Ако Русия или някой друг беше извършил хакерска атака - защо Белият дом чака толкова дълго? Защо се оплакват чак, след като Хилари загуби?"

Фалшиви новини, лоша предизборна кампания на Демократите в щатите от Средния запад, възобновяване на разследването за имейлите на Клинтън в последната минута, а сега и хакерските атаки, за които се твърди, че идват от Русия - дебатът защо Доналд Тръмп спечели, а Хилари Клинтън загуби продължава да разпалва страстите в Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря с Доналд Тръмп
Премиерът Борисов разговаря с Доналд Тръмп
Ученици от Благоевград изработваха благотворително коледни играчки
Ученици от Благоевград изработваха благотворително коледни играчки