НОВИНИ

​Обстановката с горските пожари у нас постепенно се нормализира

Това съобщават от земеделското министерство. За последните 4 дни са гасени 11 малки горски пожара на територия от 77 декара. В големите горски пожари през втората половина на юли обаче са опожарени близо 12 хиляди декара. За възстановяването им ще са нужни години. В повечето случаи причина за пожарите е човешка небрежност при боравене с огън на открито.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:14, 09.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
​обстановката горските пожари нас постепенно нормализира

107 000 хектара държавни гори в зоните по Натура 2000 са определени като гори във фаза на старост и в тях в бъдеще ще се налагат строги ограничения за каквато и да е стопанска дейност. Забраняват се каквато и да е сеч, събиране на горски продукти и т.н. Това съобщиха днес от Изпълнителна агенция по горите.

Миналата година правителството прие увеличаване на площта на защитните гори със 105 000 хектара в отговор на очакванията на обществото за по-добра превенция на горските територии. Така общо над 200 000 хектара държавни гори вече ще имат специален статут на опазване.Така страната ни изпълнява европейските изисквания за опазване на местообитанията, с което гарантира поддържането на горите.

Георги Костов, зам.- министър на земеделието: С определянето на тези гори във "фаза на старост" заедно със 100 хил. хектара от миналата година, обявени за защитни гори, на практика държавните горски предприятия се отказват от сериозни приходи от комерсиален дърводобив.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провал на преговорите между БСП и Движение 21
Провал на преговорите между БСП и "Движение 21"
Сбогувахме се с проф. Богдан Богданов
Сбогувахме се с проф. Богдан Богданов