ООН отправи призив към Рим и ЕС относно съдбата на мигрантите от кораба "Дичоти"

ООН призова днес Рим да разпореди дебаркирането на всички мигранти, които са блокирани на кораба на италианската брегова охрана "Дичоти" в Сицилия, като същевременно призова европейците да приемат спешно тези хора, предаде Франс прес.

от БТА
13:20, 25.08.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света
оон отправи призив рим относно съдбата мигрантите кораба дичоти

В изявление Върховният комисариат за бежанците на ООН отправя призив към страните членки на ЕС да предложат спешно места за настаняване на около 150-те спасени мигранти, които остават на борда на "Дичоти". В очакване на това Върховният комисар призовава италианските власти да разрешат незабавното дебаркиране на хората, които са на борда на кораба, се казва в документа.

Повече от седмица след спасяването на 190 мигранти от "Дичоти", около 150 от тях са все още на борда на кораба. Около 30 малолетни бяха свалени след разрешение на италианските власти. Според Върховният комисариат за бежанците повечето от онези, които остават на борда на кораба, са от страни източници на бежанци.

Този случай породи полемика между Рим и Брюксел в момент, в който новото италианско популистко правителство увеличи натиска над останалите страни членки на ЕС да споделят повече отговорността по приемане на мигрантите, пристигащи през Средиземно море.

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо бе дал срок до вчера на Брюксел за намиране на решение за разпределяне на мигрантите от "Дичоти", заплашвайки да намали вноските на страната в ЕС. Говорител на Европейската комисия отхвърли ултиматума и подчерта, че европейците продължават да работят интензивно, за да се намери решение на ситуацията. Това не се промени след минисрещата на високо равнище вчера в Брюксел с участието на 12 страни, на която трябваше именно да бъде намерено решение на казуса.


;
"Опасно е и е неморално да се излага на опасност живота на бежанци и кандидати за убежище, докато страните се впускат в политическа борба за намиране на дългосрочни решения", каза върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди.

В изявлението на Върховния комисариат за бежанците пък се посочва, че през 2018 г. над 1600 души са изгубили живота си при опит да стигнат до европейските брегове, въпреки че броят на хората, опитващи се да прекосят Средиземно море, е намалял значително в сравнение с предишните години.

Същевременно италианската прокуратура започна разследване във връзка със ситуацията със 150-те мигранти от "Дичоти", предаде ТАСС, като се позова на информация на в. "Република".

Следователи от прокуратурата в сицилианския град Агридженто днес отиват в Рим, където ще разпитат представители на италианското вътрешно министерство за развоя на събитията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Меркел призова за по-силни икономически връзки с Азербайджан
Меркел призова за по-силни икономически връзки с Азербайджан
Разкриха мрежа от 4 незаконни цигарени фабрики в страната
Разкриха мрежа от 4 незаконни цигарени фабрики в страната